Halk Ekmek'te Robotlar Ekmekleri El Değmeden Kasalıyor

Halk Ekmek fabrikasında ambalajsız ekmeklerin robotlar aracılığıyla el değmeden kasalanmasıyla ilgili konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Dünyada tek olan kasalama sistemi makinası, cihazları, yazılımı tamamen yerli ve saatte 7 bin 500 kapasiteli 2018’de daha ileri kapasiteye kadar ulaşacak” dedi.

Halk Ekmek'te Robotlar Ekmekleri El Değmeden Kasalıyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kartal’da bulunan İstanbul Halk Ekmek Fabrikası’na gelerek yazılımı Türk mühendisler tarafından geliştirilen ekmeklerin el değmeden kasalandığı sistemi ve glutensiz olarak hazırlanan ekmekleri tanıttı. Ambalajsız ekmeklerin dünyada ilk defa İstanbul’da robotlarla kasalandığı ifade eden Topbaş, ekmeklerin yapımından kasalanmasına kadar geçtiği birçok aşamayı yerinde inceledi. Topbaş, glutensiz ekmek tüketiminin çölyak hastaları için önemine dikkat çekerken sağlıklı tüketime vurgu yaptı. Başkan Topbaş ayrıca, katkı maddesi bulunmayan bebe bisküvisi imalatı için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Çocukların fındık ezmesini çok sevdiğini dile getiren Başkan Topbaş, sağlıklı fındık ezmesi üretimi için ise hazırlıkların da devam ettiğini dile getirdi.

“Robotik bir sistem var dünyada tek olan kasalama sistemi “

Ekmeklerin el değmeden kasalandığı sistem hakkında bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Hiç el değmeden çalışma yapılmakta, robotik bir sistem var dünyada tek olan kasalama sistemi makinası, cihazları, yazılımı tamamen yerli ve saatte 7 bin 500 kapasiteli 2018’de daha ileri kapasiteye kadar ulaşacak. Sistemin tamamını bu hale getirmek istiyoruz. İstanbul’da maalesef günde 3 milyon civarı ekmek israf ediliyor. Çölyak hastaları var bunlar ekmek yiyemezler, tatlı, kek yiyemezler. Dışarıdan ithal edilen unun kilosunu 50-60 liradan tutun da 95 liraya kadar varan ithalat yapılan bir un glutensiz un iken biz TÜBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile yaptığımız bir çalışma sonucunda şu anda 8 liradan veriyoruz. Ekmekteki, buğdaydaki proteine hassasiyeti olanlar da rahatlıkla ekmeği yiyecek hale geldi” dedi.



“Doğal, katkısız, temiz bebe bisküvisi imalatına giriyoruz”

Bebeklerin katkısız ürünler tüketmesi gerektiğini içinde katkı maddelerinin bulunmadığı bebe bisküvisi için çalışmalar yürüttükleri belirten Başkan Topbaş, “Doğal, katkısız, temiz bebe bisküvisi imalatına giriyoruz. Halk Ekmek olarak bebeklerimiz artık içinde hiçbir katkı olmayan, maalesef bebek mamalarında bile var. Biz katkı olmayan bebe bisküvisi imalatı için makinaların siparişini geldi. Şu anda ambalaj çalışmaları bitiyor yakın bir tarihte de inşallah piyasaya bunu vereceğiz” diye konuştu.



“Hiçbir mahsuru olmayan bir ürün elde ettik”

Torunlarının da fındık ezmesi tükettiğini ve ürünlerin içerisinde çok fazla katkı maddesi bulunduğunu dile getiren Başkan Topbaş, “Baktığınız zaman palm yağından bilmem neye kadar katkı var. Çocuklar çok seviyor, vazgeçemiyor. Kıyamet kopuyor dedik ve yapılan çalışmalar sonucunda da tamamen doğal olmak üzere bunu bunu başardık. Daha besleyici olacak büyüklerde tüketebilecek, hiçbir mahsuru olmayan bir ürün elde ettik. Testleri ben torunlarımla yaptım. Şu anda şişelemek için şişe modeli üretimlerine başlandı. Ambalaj çalışmalarıyla ilgili tasarımlar bitti. Yakın tarihte de piyasaya bunu gireceğiz. Böylece çocuklar da büyükler de sağlıklı rahat rahat ekmeğine sürerek yiyecekler” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA