Unutulmuş 'Peçiç' Oyununu Yeniden Canlandırdılar

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 65 yaş üstü vatandaşlar için kurulan Aktif Yaşam Merkezi'nde, unutulan yöresel strateji oyunu 'peçiç' yeniden canlandırıldı Aktif Yaşam Merkezi El Sanatları Eğitmeni Bağcı: 'Ben bu oyunu çocukluğumdan hatırlıyorum. Buradaki teyzelerimin de oynamaktan mutluluk yaşayacağını düşündüm. Geçmişteki güzel günlerini hatırlamanın sevincini yaşıyorlar. Bu hafızayı da güçlendiren bir oyun' Aktif Yaşam Merkezi üyesi Coşkun: 'Biz bu oyunu tandır üstünde kız kardeşlerimizle, arkadaşlarımızla oynardık. Çocukluğum, gençliğim gözümün önünde canlandı. Geçmiş zamanları hatırlamak beni çok mutlu etti' 'Peçiç kumaşını ben kendim dikmiştim. 40 yıldır sandığımda saklıyordum. Şimdi çocuklarıma, torunlarıma da öğretmeye başladım. Onlar da oynarken keyif aldılar'

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 65 yaş üstü vatandaşların sağlıklı, üretken ve yaşama sevinciyle dolu bir yaşlılık süreci geçirmelerine imkan sağlamak amacıyla kurulan Aktif Yaşam Merkezi'nde, unutulan yöresel strateji oyunu 'peçiç' yeniden canlandırıldı.

Gaziantep'te kuşaktan kuşağa geçen ancak son yıllarda unutulan strateji oyunu 'peçiç'i yeniden oynamaya başlayan Aktif Yaşam Merkezi üyeleri, bir yandan geçmişe dönmenin sevincini yaşarken bir yandan da hafızalarını güçlendiriyor.

Kumaş üzerine dikilen karelere yerleştirilen taşların, rakip oyuncu tarafından çıkarılması amaçlanan oyunda, zar yerine deniz kabuklarından yapılmış boncuklar kullanılıyor.

Aktif Yaşam Merkezi El Sanatları Eğitmeni Gülay Bağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyunun çok eski olduğunu belirterek, üyelere geçmişi hatırlatmak istediklerini söyledi.

Peçiçin strateji oyunu olmasının yanında şans oyunu da olduğuna dikkati çeken Bağcı, şunları kaydetti:

'Ben bu oyunu çocukluğumdan hatırlıyorum. Buradaki teyzelerimin de oynamaktan mutluluk yaşayacağını düşündüm. Geçmişteki güzel günlerini hatırlamanın sevincini yaşıyorlar. Bu hafızayı da güçlendiren bir oyun. Karşı rakibin 4 taşını yok etmek için ileri hamleleri düşünmeleri gerekiyor. Zar yerine kullanılan deniz kabuğundan yapılmış 6 boncuğu sallayıp en yüksek 25 sayısını getiren avantajlı oluyor. Boncukların biri kapalı diğeri açıksa bu 25 oluyor. Boncukların açık kapalı olmasına göre rakamlar belirleniyor. Oyunun kumaşını da herkes kendi dikermiş. Büyük bir el emeği var. Oyun iki kişilik takımlar halinde oynanıyor. Biz haftada bir gün oynuyoruz. Çok fazla istek olduğu için günleri arttıracağız.'

- 'Peçiç takımımı 40 yıldır sandıkta saklıyordum'

Aktif Yaşam Merkezi üyelerinden Nihal Coşkun da çocukluğunda oynadığı oyunun tarihini bilmediğini ifade ederek, çocukluğuna dönmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Oyunun yeniden hatırlanmasından dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Coşkun, şöyle devam etti:

'Biz bu oyunu tandır üstünde kız kardeşlerimizle, arkadaşlarımızla oynardık. Çocukluğum, gençliğim gözümün önünde canlandı. Geçmiş zamanları hatırlamak beni çok mutlu etti. Bu oyun benim için çok özel. Peçiç kumaşını ben kendim dikmiştim. 40 yıldır sandığımda saklıyordum. Şimdi çocuklarıma, torunlarıma da öğretmeye başladım. Onlar da oynarken keyif aldılar. Biz de merkezde oynuyoruz. Rakibin taşını kırıp yenmek için büyük bir heyecan yaşıyoruz. Hepimiz bu oyunu yeniden oynayabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çok güzel vakit geçiriyoruz.'

Meral Sönmezoğlu ise da oyunu yeniden oynamanın sevincini yaşadığını belirterek, 'Bu oyun benim çocukluğumun oyunu. Annemler oynardı. Sonra gençlik döneminde biz oynamaya başladık. Yöremize ait geleneksel bir oyundur. Oynamayalı çok uzun zaman olmuştu. Yeniden gün yüzüne çıkması beni de çok mutlu etti. Geçmiş yeniden gözümün önünde canlandı.' diye konuştu.

Kaynak: AA