Müebbetle Yargılanan Sanık Beraat Etti

İZMİR – İzmir’de, iddiaya göre kız meselesi yüzünden çıkan kavgada bir kişiyi bıçakla yaraladığı için hakkında ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan müebbet hapis cezasıyla dava açılan, 5 ay tutuklu kaldıktan sonra ilk mahkemesine çıkan Ramazan Tilaver, yargılama sonucu beraat etti.

Müebbetle Yargılanan Sanık Beraat Etti
Davaya konu olay, Karabağlar ilçesinde, 14 Mayıs 2016 tarihinde meydana geldi. Olayı soruşturan cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianameye göre, aynı mahallede birbirine yakın oturan ve her ikisi de bayan kuaförü olan Ramazan Tilaver (30) ile Barış T. arasında, kız meselesinden dolayı husumet çıktı. Zaman zaman ikili arasında olay çıkarken, olayın büyümemesi için her iki tarafın büyükleri olaya dahil olup tarafları barıştırmak istedi. Olay günü, Barış T.’nin babası Zeki T., Ramazan Tilaver’in amcasının evine gitti. Taraflardan Ramazan gelmeyince Zeki T. evine geri döndü. Zeki T. ile oğlu Barış T., evlerinin balkonunda otururken araba ile geçen Ramazan Tilaver, balkonda oturan Zeki T.’ye seslenerek, “Zeki amca gel, amcam Enver’in yanına gidelim konuşalım” derken, bu sırada bir alt katta oturan Zeki T.’nin kardeşi ve yakınları, Zeki’nin Ramazan ile gitmesini istemediği için aşağı inip, iddiaya göre Ramzan Tilaver’e saldırdı. Araçta kardeşi ile olan Tilaver elinden yaralanırken, aracı ile saldırganlardan güçlükle kaçtı. Bu olay sonrası T. ailesi, yakınları ve komşuları Zeki T.’nin evinin önünde toplandı. Orada olan mahalle büyüğü İ.D.’nin evinde, her iki tarafın buluşup konuyu tatlıya bağlamak için anlaşıldı. Ancak Ramazan Tilaver buraya gelmeyince, İ.D.’nin evinin önünde toplanan grup dağılmaya başladı.

Dağılan grup ile kargaşanın çıktığı olayda eli kapıya sıkıştığı için hastaneye giden ve tedavi sonrası annesi ve kardeşleriyle aracına doğru giden Ramazan Tilaver karşılaştı. İddiaya göre, burada Tilaver ile T. ailesinin yakınları arasında arbede çıktı. İddiaya göre, arbede sırasında Barış T.’nin yanına misafir olarak Ağrı’dan gelen akrabası Mustafa T., Ramazan Tilaver tarafından sol göğsünden bıçaklandı. Mustafa T. hastanede tedavi edilirken, Tilaver olay sonrası kendisi polise teslim oldu. Ramazan Tilaver, olayı kendisinin yapmadığı yönünde ifade vermesine rağmen sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı hazırladığı iddianamede, Ramazan Tilaver hakkında ‘Adam öldürmeye teşebbüs’ suçundan müebbet hapis istedi. İddianame, İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi ve görülmeye başlandı.

İlk duruşmada tahliye

İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesinde, 28 Eylül 2016’da görülen ilk duruşmada tutuklu sanık Ramazan Tilever’in savunmasını yapan avukat Çiler Nazife Koşar, “Tutuklama kararının gerekçesinde, suçun müvekkilim tarafından işlendiğine ilişkin kuvvetli suç şüphesine, hangi somut olgulardan hareketle ulaşıldığı açıklanmamıştır. Müştekinin ve tamamı müştekinin yakın akrabası olan tanıkların ifadeleri dışında iddia edilen suçlamaya dayanak teşkil edecek somut bir olgu gösterilmemiştir. Öte yandan, dosyada mevcut Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 14.05.2016 tarihli raporunda; ‘Darp iddiasıyla acil servise başvuran hastanın yapılan ortopedik muayenesinde, sağ el 5. metakarp basis kırığı saptandı’ denilerek, müvekkilim Tilaver’in olay günü sağ elinde kemik kırığı olduğu tespit edilmiştir. Bu tespit sanık Ramazan Tilaver ile kendisine saldıran grup arasında yaşanan boğuşmayı ve müvekkilin tüm aşamalarda kendisini korumak için mücadele ettiği yönündeki savunmalarını doğrular niteliktedir. Kaldı ki sağ elini kullanan müvekkilim, sağ el bileği kırık bir şekilde, müştekiyi bıçakla yaralaması hayatın olağan akışına aykırıdır” dedi.

Sanık avukatı Çiler Nazife Koşar, şöyle devam etti:

“Yirmi beş veya otuz kişi müvekkil ve kardeşi Bayram Tilaver’in bulunduğu eve doğru ellerinde sopa, bıçak ve silah olduğu halde gelmişlerdir. Müvekkilin yanında kalp rahatsızlığı olan annesi de olduğu için bir an önce olay daha da büyümesin diyerek annesi ve erkek kardeşini olay yerinden uzaklaştırmaya çalışmıştır. O sırada Fırat T., o kalabalığın arasında öne çıkarak müvekkile doğru bıçak sallamış, müvekkil de Fırat’ı ittirmiş, olay yerinde birkaç metre ötede duran annesi ve kardeşini korumaya çalışmıştır. Müvekkile, yarım saat arayla aynı kalabalık iki defa saldırmıştır. Fırat T., müvekkil Tilaver’e bıçakla saldırınca, müvekkil Fırat T.’yi kalabalığa doğru itmiştir, çünkü hemen yanlarında bir uçurum vardır ve hatta kalabalıktan birisi Ramazan’ın kardeşi Bayram T.’yi o uçurumdan atmaya kalkmış, komşulardan Süleyman M. isimli şahıs buna engel olmuştur. Yargılama konusu olayda, sanık müvekkil Ramazan Tilaver isnat edilen suçu işlememiştir, Mustafa T.’yi yaralayan kişi değildir. Soruşturma dosyasında toplanan deliller arasında, müşteki Mustafa T. ve akrabaları olan tanıkların bir biriyle çelişen ve gerçekleri yansıtmayan ifadelerinden başka, sanık Ramazan Tilaver aleyhine delil bulunmamaktadır” diye konuştu.

Avukat Koşar, müvekkilinin tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti, ilk duruşmada, yaklaşık 5 aydır cezaevinde tutuklu bulunan sanık Ramazan Tilaver’i tahliye etti.

İddianamenin aksine duruşma savcısı mütalaasında kesin delil olmadığını belirtti

İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesinde davanın beşinci ve karar duruşmasına tutuksuz sanık Ramazan Tilaver ve sanık avukatı Çiler Nazife Koşar katıldı.

Duruşma Savcısı Zafer Sercan Yetişer, esas hakkında verdiği mütalaasında, tüm dosya kapsamı ve toplanan deliller bir bütün olarak ele alındığında dinlenen tanık anlatımlarının gerek birbiriyle gerek sanık ve müşteki anlatımlarıyla gerekse de olaya ilişkin delillerle çeliştiğinin değerlendirildiğini belirtti.

Ayrıca sanık Tilaver’in olayın hemen öncesinde sağ elinde saptanan kırık, hastane raporunda da belirtildiği gibi sağ eliyle atılı suçu işlediği hususundaki kuşkunun daha da yoğunlaştığı, sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak kesin delillere ulaşılamadığı sonucuna ulaşıldığından sanık Tilaver’in beraatına kara verilmesini talep etti.

5 ay cezaevinde kaldı, beraat kararı çıktı

Sanık avukatı Çiler Nazife Koşar, müvekkili Tilaver hakkında yapılan yargılamaya yönelik, müvekkilin atılı suçu işlediği hususunda ispata yarar şüpheden uzak kesin ve yeterli deliller olmadığından ve ayrıca yüklenmek istenen suçların unsurları da asla bulunmadığından, müvekkil hakkında kasten öldürmeye teşebbüs suçundan beraat kararı verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti sanığa son sözünü sorarken sanık Ramazan Tilaver, ‘’Beraatımı talep ediyorum. İşlemediğim bir suçun 5 ay süresince tutuklu kalarak cezasını çektim” dedi.

Mahkeme heyeti, sanığın suçu işlediğinin sabit olamamasından dolayı beraatına karar verdi.

Avukat Koşar: “Haksız tutululuk için tazminat davası açacağız”

Müvekkilini ilk mahkemede tahliye eden ve yargılamada müvekkilinin suçsuzluğunu kanıtlayarak beraat edilmesini sağlayan avukat Çiler Nazife Koşar, “Müvekkilim suçsuz yere 5 ay cezaevinde tutuklu kaldı. Suçsuzluğunu kanıtladık ve beraat etti. Haksız tutukluluk için maddi ve manevi tazminat davası açacağız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA