Küresel Isınma Karapınar Su Gözü'nü Kuruttu

Gaziantep’te mevsim normallerinin üzerinde seyir eden sıcaklığın etkisiyle Araban ilçesinde tarihinden bu yana akan Karapınar Sugözü kurudu. Kuruyan pınar, içme suyu ve tarım arazileri için büyük endişeye neden oluyor.

Küresel Isınma Karapınar Su Gözü'nü Kuruttu


Yılardır coşkuyla akan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Araban Belediyesi ve İpek Yolu Kalkınma Ajansı ortaklığında yürütülen proje çalışmasıyla park alanı yapılarak ilçe ve bölge halkının tek doğal piknik alanı olan Karapınar Sugözü, 2 yıldır kuruyor. Bu yıl kış mevsiminde de yeterli yağış alamayan Su Gözü’nün düşen su debisi ilçenin hem içme suyu hem de tarım arazileri için gerekli suyu karşılayamıyor. Suyun düşen debisi tarım arazilerini de olumsuz etkiliyor.

Sugüzö tamamen kurudu

Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir’in talebi üzerine hem içme suyu hem de tarım arazileri için yeni su kaynakları için çalışma başlatan Gaziantep Büyükşehir belediyesi Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) tarafından yeni bir kuyu açılmıştı. Yaklaşık bir yıl önce Kara Dağın eteğindeki Hatun Obası mezrasında açılan kuyu ile takviye edilen Sugözü, yaklaşık son 15 gündür ise aşırı sıcaklar ve yüksek su tüketimi sonucu tamamen kurudu. Yeni kuyudan alınan su tamamen ilçenin su ihtiyacını karşılamak için yönlendirilirken, tarım arazileri için su verilemiyor.

Çiftçilerin açtıkları kuyularda yeterli değil

Yaşanan susuzluk nedeniyle bölgede kendi imkanları ile kuyu açan çiftçiler de, yer altı su kaynaklarında düşen seviye nedeniyle istenilen sonuca ulaşamadı. Yaşanan kuraklık nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan çiftçiler yeni sondajlarla su kaynakları bulmaya çalışıyor.

GASKİ ve Araban belediye de yeni kaynaklar peşinde

GASKİ Araban Şube Müdürü Murat Çağrı Arpaçay, küresel ısınmaya bağlı yaşanan kuraklık nedeniyle yaz mevsiminde yeraltı sularının çekilebileceğini önceden tespit ettiklerini kaydederek, gerekli tedbirleri aldıklarını da ifade etti.

İlçenin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Karapınar Su Gözü’nün güneyinde bulunan Kara Dağ’ın eteğindeki Hatun Obası mezrası yakınlarına geçen yıl su kuyusu açıldığını hatırlatan Arpaçay, "Karapınar Su Gözü’ndeki suyun geçen yıldan beri eksilmesi nedeniyle 20 Ağustos 2016 tarihinden bu yana açılan sondaj kuyusundan çıkan su ile karşılanan ilçenin içme suyu ihtiyacına zaman zaman Karapınar Su Gözü’nün suyu ile de takviye ediliyordu. Ancak, son 15 gündür Karapınar Su Gözündeki suyunun tamamen kuruması nedeniyle kuyudan sadece ilçenin içme suyu ihtiyacı karşılanıyor. Yeni kuyular açmak ve yeni su kaynakları açmak için çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Yeni su kaynaklarını

Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir ise yeni su kaynakları için çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, "2 yıldan beri ilçede küresel ısınmaya bağlı olarak etkili olan kuraklık nedeniyle yaz mevsimlerinde kuruyan Karapınar Su Gözü çevresinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle sondaj kuyusu açarak su arama çalışmalarımızı başlattık. Başlattığımız çalışma sonucunda sondaj kuyusundan çıkacak su ile küresel ısınmaya bağlı kuraklık nedeniyle suyu kuruyan Karapınar Su Gözü’nün havuzuna su pompalama yaparak Su Gözü’nü yeniden canlandırmak istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Çünkü kuruyan pınar nedeniyle tarımsal sulamalarını yapamayan çiftçilerimiz de büyük mağduriyet yaşıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA