Camili Saf Kafkas Arı Ve Bal Festivali

Borçka ilçesinde düzenlenen 'Camili Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali' sona erdi.

Macahel Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı ile Borçka Kaymakamlığının organizasyonunda Gürcistan sınırlarında bulunan ve 6 köyü kapsayan festivalde, saf Kafkas arısı ve havzada üretilen balların tanıtımı yapıldı.

Burada konuşan Artvin Valisi Ömer Doğanay, Camili'nin UNESCO tarafından biyosfer rezerv alanı ilan edildiğini anımsattı.

Vali Doğanay, dünyanın en önemli üç arı ırkından biri olan Kafkas arı ırkının gen merkezi ve üretiminin burada yapıldığını belirterek, vadinin tanıtılması kadar doğal yapısının korunmasının da önemli olduğunu söyledi.

Kafkas Arı Gen Merkezi kurucusu Ali Nihat Gökyiğit ise Türkiye’nin hiçbir yerinde saf Kafkas arısının olmadığını, bu türün hava şartlarına uyumu ve uysallığı ile yüksek verim sağladığını ifade etti.

Konuşmaların ardından festival kapsamında düzenlenen en iyi bal yarışmasında dereceye giren üreticilere ödülleri verildi.

Gürcü ve Türk dans topluluklarının gösteriyle devam eden festival, yöresel sanatçıların konserleriyle sona erdi. Festivalde vatandaşlar yöresel sanatçıların söylediği Türkçe ve Gürcüce şarkılar eşliğinde eğlendi.

Kaynak: AA