Kozanlı Vatandaş, Bulduğu İnsan Yüzlü Örümceğe Gözü Gibi Bakıyor

Adana’nın Kozan ilçesinde Soydan Doğaner (38) adlı vatandaş, aracında bulduğu, Latince adı "thomisus onustus" olan ve insan yüzüne benzeyen görüntüsüyle görenleri hayrete düşüren köşeli yengeç örümceğine gözü gibi bakıyor.

Kozanlı Vatandaş, Bulduğu İnsan Yüzlü Örümceğe Gözü Gibi Bakıyor
Ailesiyle birlikte yayla tatili yapmak üzere Adana’nın Kozan ilçesinden seyahate çıkan ve tatil dönüşü aracının ön ızgarasında bulduğu örümcek türünü araştıran Soydan Doğaner bulduğu insan yüzü figürüne benzeyen örümceğine gözü gibi bakıyor.

İnternetten yaptığı araştırmalar neticesinde bir pet şişe içerisinde ekmek ve yeşil maydanoz ile örümceği bir haftadır evinde besleyen Doğaner, uzman kişilerden örümceğe nasıl bakılabileceği konusunda yardım bekliyor.

Özel bir şirkette kumanda kontrol operatörü olarak görev yapan üç çocuk babası Soydan Doğaner, örümceği ilk gördüğünde çok şaşırdığını hatta korktuğunu ancak örümceği muhafaza altına aldıktan sonra internette yaptığı araştırmalar neticesinde örümceğin cinsinin ülkemizde ender rastlanan beyaz renkli thomisus onustus (yengeç örümceği) türü olduğu ve Türkiye’de şu ana kadar üç tane görüldüğü, bu bulduğu örümcek türünün ise ülkemizde dördüncüsü olduğunu kaydetti.

Soydan Doğaner, “Kozan’da oturuyorum. Hidroelektrik santralinde kumanda kontrol operatörüyüm. Bu örümcek tesadüfen bulduğumuz bir örümcek. Nadir bulunan bir örümcek. Uzak doğu ülkelerinde türü olan bir örümcekmiş. Thomisus onustus adlı bir cins olduğunu söylüyorlar. Türkiye’de şimdiye kadar üç defa rastlanmış bu örümceğe. Ben dördüncüsü olduğumu biliyorum. Ben Niğde Ulukışla ilçesinde yayladaydım. Oradan tatil dönüşü geldiğimde arabamın bagajını boşaltırken arabamın ön ızgarasında beyaz bir leke olduğunu fark ettim. Taş olduğunu zannettim dönüp baktığımda örümceği fark ettim ama oyuncak zannettim insana benziyor. Bizim aslında yüzü dediğimiz onun sırt kısmı. Ben aldırış etmedim sıradan bir şey sandım. Sonra arabamla gün içerisinde Adana’ya gittim. İki defa gidip gelmeme rağmen örümcek hala orada arabamın ızgarasını terk etmemişti. Dedim bu benim kısmetim bunu alıp besleyeyim ama tabi bu arada iyice araştırmadım hani nedir ne değildir bilmiyordum. Sonra internete girip baktığımda çok nadir bulunan, Türkiye’de daha önce üç defa rastlanmış bir örümcek türü olduğunu gördüm. Ayrı yeten bir rivayete göre yengeç familyasından olduğu söyleniyor. Zaten ayak kısmından belli. Hoşumuza gitti sevdik kendini, zararsız bir hayvan. Bir haftadır bizde. Bir pet şişe içerisinde besliyoruz, ekmek ve yeşil maydanozla besliyoruz. Sadece sulama ihtiyacını nasıl karşılayacağım onu bilmiyorum. Bu işle ilgilenen, hayvan bilimiyle ilgilenen uzman arkadaşlardan destek alırsam nasıl beslendiği hakkında gittiği yere kadar beslemeyi düşünüyorum. Çünkü çocuklarım ve eşim çok sevdi. İşe gittiğimde bile sürekli aklımda bu var. Küçük bebeğime bakar gibi bununla ilgileniyorum. Çünkü ona baktığım zaman sanki bir şey anlatmak istiyor bana. Çünkü bildiğiniz insan figürü var” dedi.

Soydan Doğaner’in kızı Sultansu Doğaner ise “Galiba yayladan gelirken bizle birlikte gelmiş. Babam da arabanın ızgarasında bulmuş. Yani mutlu olduk. Babam yeşil maydanozla, ekmeğin içiyle besliyor, evet biz çok seviyoruz, eğleniyoruz, yani mutlu oluyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA