Et Fiyatlarını Düşürmenin Yolu

Uşak Ticaret Borsası Başkanı Sezer: 'Et fiyatlarındaki artış devletin 5 bin başın üzerinde büyükbaş hayvan çiftliklerinin kurdurması ve teşvik etmesiyle çözülür'.

Uşak Ticaret Borsası Başkanı (UTB) Mustafa Sezer, et fiyatlarındaki artışın devletin 5 bin başın üzerinde büyükbaş hayvan çiftliği kurdurması ve teşvik etmesiyle çözüleceğini söyledi.

Sezer, Uşak 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda yaptığı açıklamada hükümetin hayvancılık sektörüne yönelik desteklemelerin hem ölçülebilmesi hem de yükselen et fiyatlarına karşı yeni bir modelin devreye alınması gerektiğini belirtti.

Özellikle kırmızı et krizinin yaşandığı dönemde teşviklerin nasıl şekillenmesi gerektiği ile ilgili tartışmaların yoğunlaştığına dikkat çeken Mustafa Sezer, 'Et fiyatlarındaki artış devletin 5 bin başın üzerinde büyükbaş hayvan çiftliklerinin kurdurması ve teşvik etmesiyle çözülür.' dedi.

Türkiye nüfusunun yüzde 40'ının kırsalda yaşadığını ve bunun yüzde 90'ının tarımla geçimini sağladığını anımsatan Sezer şöyle devam etti:

'Süt fiyatlarında bazen arz fazlalığından fiyat dip yaparken bazen de arz azlığından fiyat tavan yapıyor. Dip yaptığı dönemde küçük üreticiler dayanamıyor. Hayvanlar rapor düzenlenerek kesime gidiyor. Bu kesime giden hayvanlar da et krizi olarak üç yıl sonra karşımıza çıkıyor. 5 bin başın üzerinde kurulacak hayvan çiftliklerinin teşvik edilmesi ve ayakta tutulmasıyla piyasaya uygun fiyatla yavru hayvan verilmesine devlet destek olabilir.

- Ucuz maliyetli süt üretilecek

Bu tür işletmeler Türkiye çapında maksimum 100 tane kurulacak. Süt fiyatları dip yaptığında üreticiye destek olunacak. Böylece verilen teşvikin kazanç olarak dönüp dönmediğini kontrol edebileceksiniz. Hastalıksız, daha verimli, birim başına daha iyi verim alınan, daha ucuz maliyetli süt üretilen bir sistem gerçekleşecek. Sürdürülebilir bir sistem olacak'
Kaynak: AA