Ege'nin Efeleri Bergama'da Buluştu

Büyük Taarruzun 95. yıl dönümü nedeniyle İzmir’in Bergama ilçesinde düzenlenen Zeybek Festivali, Ege’nin farklı ilçelerinden gelen efeleri bir araya getirdi.

Ege'nin Efeleri Bergama'da Buluştu
Bergama ilçesinde, bu yıl ilki düzenlenen ve iki gün sürecek olan Bergama Zeybek Festivali renkli etkinlikler ile başladı.

Büyük Taarruzun 95. yıl dönümünde başlayan festival, ilk olarak Bergama Kültür Merkezinde Mustafa Ali Kasap’ın resim, Abdurrahim Karademir’in fotoğraf sergilerinin açılışı yapıldı. Sergi açılışlarına Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile birlikte CHP İzmir Milletvekilleri Zeynep Altıok ile Musa Çam da katıldı.

Daha sonra Zeybekler ve Bergama Zeybek Kültürü adlı bir panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü Kemal Ergen’in yaptığı panele, zeybek öğreticisi Vecdi Yazıcıoğlu, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Müdürü Prof.Dr.M.Öcal Özbilgili, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Genel Başkanı Prof.Dr.Kemal Kocabaş, Ege Üniversitesi D.T.M.K Emekli Öğretmen/Araştırmacı Abdurrahim Karademir, Usta Zeybek Öğreticisi Volkan Timurşah, Zeybek Kaynak Kişi İlker Arol ve Ege Üniversitesi D.T.M.K Öğretim Görevlisi Tarkan Erkan katıldı.



"Zeybek Festivalini anlamlı bir günde başlamasını istedik"

Yapılan etkinliklerin ardından Maltepe Mahallesindeki Atatürk Kapalı Spor Salonu önünden Cumhuriyet Meydanına kadar Bergama Zeybek Festivali kortej yürüyüşü yapıldı. Yürüyüş sonrası Cumhuriyet Meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrası açılış konuşmalarına geçildi. Burada konuşma yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, festivalin 26 Ağustos seçilme nedenini anlatarak, "Bugün Bergama’da efe sesi var; ama Bergama’da, Anadolu’da, Ege’de yüzyıllardır efe sesi var. Onların ayak sesi var. Onarın diz vuruşları var. Onların geçmişten günümüze gelen destansı öyküleri, onların kültürüne, felsefesine ayrı bir bağlılık yaratıyor. Hep haksızlığa karşı durmuşlar. Vatanlarına, topraklarına, namuslarına bir el uzandığında dimdik duruşlarıyla bütün bu adaletsizliklerin önüne geçmişler. O yüzden bu ülkenin insanları onları bir başka seviyor. Bugün de biz Zeybek Festivalini anlamlı bir günde başlamasını istedik. Bu yüzden tarih olarak 26 Ağustos’u seçtik. 26 Ağustos bir başka efenin, bu toprakların, bu ulusun büyük kurtarıcısı, şayak kalpaklı, mavi gözlü, sarışın dev adamın büyük taarruzu başlattığı akşam. Tam 95 yıl önce şafak sökerken, sabaha karşı Kocatepe’de başlayan büyük direnişin, 30 Ağustos Zaferiyle taçlandığı gün. Bu zaferden sonra Türk ulusunun eşsiz ve ebedi başkomutanı doğmuştu. Cumhuriyet’in kurulmasıyla da birlikte aydınlık günler başladı.

Bugün hala cumhuriyetin bize sunduğu erdemlerle yaşıyoruz” dedi.

Gönenç’in konuşmasının ardından Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan ve Bergama’yı Sevenler Derneği Başkanı Gökhan Gönlügür’de birer konuşma yaptılar.

Hüsnü Şenlendirici ve Emel Taşçıoğlu konserine yoğun ilgi

Konuşmaların ardından Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Denizli, Muğla, Aydın, Cumaovası, Ödemiş, Torbalı, Akhisar ve Bergama’dan zeybek ekipleri yöresel gösteriler sergiledi. Zeybek ekiplerinin gösterileri Bergamalılar tarafından büyük beğeni ile izlendi. Gün boyunca çeşitli gösterilerle süren festival, ünlü klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici ve Türk halk müziği isimlerinden Emel Taşçıoğlu’nun konseriyle sona erdi. Cumhuriyet Meydanındaki konseri ise yaklaşık 10 bin kişi izledi.
Kaynak: İHA