Bakan Özhaseki Açıklaması 'Yasaları Hazırladık, Önümüzdeki Yılı Pilot Yıl İlan Ettik'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Üsküdar Kirazlıtepe’deki kentsel dönüşüm projesinin tanıtım toplantısında "Türkiye’nin deprem gerçeği var. Bu konuda seferberlik ilan ettik. Yasaları hazırladık, finansman kaynaklarını hazırladık, önümüzdeki yılı pilot yıl ilan ettik" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Üsküdar Kirazlıtepe’deki kentsel dönüşüm projesinin tanıtım toplantısının ardından TOKİ Başkanı Ergün Turan ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile birlikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Beni korkutan bir başka şey var: Türkiye’nin deprem gerçeği"

Kirazlıtepe’nin Türkiye’nin en nadide yerlerinden birisi olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, bir basın mensubunun "Yabancı yatırımcılara Türkiyeyi nasıl anlatmak gerekecek" sorusuna "Bizim bakanlığımızın çevre ve şehirlik olarak 2 tane anadalı var. Çevre tarafı çok keyifli aslında. Çevre bakanı olarak gidip deniz kenarında çiçeklerle, böceklerle resim vermeyi de istiyorum. Gülümseyen bir yüzün ortaya çıkmasını siyasetçi ister. Ama beni korkutan bir başka şey var. Türkiye’nin deprem gerçeği" şeklinde yanıt verdi.

"Önümüzdeki yılı pilot yıl ilan ettik"

Bu konuda bir seferberlik ilan ettiklerini belirten Bakan Özhaseki, "Yasaları hazırladık, finansman kaynaklarını hazırladık, önümüzdeki yılı pilot yıl ilan ettik. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. Büyük bir fedakarlığa gireceğiz. En azından karşıdan da vatandaşlarımızın bu tehlikenin bilincinde olarak bizlere yardımcı olmalarını rica ediyoruz. Eğer karşılıklı anlayış içerisinde bu işi götürebilirsek emin olun bu işi çözeriz. Yılda 500 bin bağımsız birimi dönüştürmek çok kolay. Bunu dönüştürürüz. 15 sene sonra Türkiye’yi o hale getirmiş oluruz ki, riskli gördüğümüz binaların yarısı yeniden yapılmış olur. Japonya’daki bir vatandaş 7 şiddetinde bir deprem olduğunda evinde sağa sola dönerek uyuyorsa biz niye uyumayalım" dedi.



"Türkiye’deki yapıların uygun fiyatlara satıldığını dünyaya anlatmak istiyoruz"

Bir program kapsamında dün Bursa’da bulunduğunu belirten Özhaseki, "Orada birçok binayı yıktık, birçok binaya başladık. Bazen hataları tespit ettik. Gelecek hafta ve bayramdan sonra yine devam edeceğiz. İstanbul da bizim gözbebeğimiz. Bu bilinci yükselterek biz Türkiye’de bütün sorunların altından kalkarız. Bunu yapacak gücümüz var bizim. Bunun dışında da Türkiye’nin çok cazip bir ülke olduğunu, burada çok güzel yapıların uygun fiyatlara satıldığını bütün dünyaya anlatmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kentsel dönüşümde yerli malzeme kullanana kredi önceliği vereceğiz"

"Türkiye, dünyadaki en önemli 250 inşaat firması içerisinde" diyen Bakan Özhaseki, "Bununla övünebiliriz biz. Böyle bir sektörün sahibiyiz. Türkiye’deki istihdamın da yüzde 8’ini inşaat sektörü oluşturuyor. Gelecek sene seferberliği başlatabilirsek yüzde 15’lere kadar çıkacak bir istihdam söz konusu. Aynı zamanda da 250 tane yerli ve milli sektör de canlanmış olacak. Bizim yaptıracağımız bu konutlarda, dönüşümde bütün malzemelerini yerli kullananlara da kredi de öncelik vereceğiz" dedi.

Kaynak: İHA