ATO Heyetinin KKTC Temasları

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Baran: 'Türkiye’nin KKTC’ye ihracatında Ankara’nın payı yüzde 5, ithalatta ise yüzde 13. Bu rakamlar, ticarette KKTC ile Ankara arasında alınabilecek uzun yollar bulunduğunu gösteriyor'

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) ihracatında Ankara’nın payının yüzde 5, ithalatta ise yüzde 13 olduğunu belirterek, 'Bu rakamlar, ticarette KKTC ile Ankara arasında alınabilecek uzun yollar bulunduğunu gösteriyor.' ifadelerini kullandı.

Odadan yapılan açıklamaya göre, Baran ve beraberindeki heyet, ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla KKTC'yi ziyaret etti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odasının (KTSO) davetlisi olarak Ada'ya giden heyet, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi. Cumhurbaşkanı Akıncı, ziyarette yaptığı konuşmada, anavatan Türkiye ile KKTC arasındaki ticari ilişkilerin karşılıklı ve sürekli olarak geliştirilmesinin önemini vurguladı.

ATO Başkanı Baran ise Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Ankara’nın ticari ve ekonomik yapısı hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

ATO heyeti daha sonra KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’u ziyaret etti. Türkiye’nin sıkıntılara rağmen dünyanın ekonomik olarak yükselen yıldızı olacağını, buna bağlı olarak KKTC’nin de refahının gelişeceğini ifade eden Baran, 'Kıbrıs’ta barışı isteyen Türk tarafı olmasına rağmen mağdur edilen taraf da Türk tarafı.' ifadelerini kullandı.

Turizm ile nar, narenciye ve hellim başta olmak üzere tarımsal üretimin KKTC ekonomisi için önemli olduğuna dikkati çeken Baran, Türkiye’nin KKTC’ye ihracatında Ankara’nın payının yüzde 5, ithalatta ise yüzde 13 olduğunu kaydetti. Baran, 'Bu rakamlar, ticarette KKTC ile Ankara arasında alınabilecek uzun yollar bulunduğunu gösteriyor.' değerlendirmesinde bulundu.

-'Size nefes olmak istiyoruz'

Bakan Atun da Türkiye’den KKTC’ye deniz altından kablo ile elektrik sağlanması projesine yıl sonuna kadar başlanacağını belirterek, petrol arama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Türkiye’nin dünyada sayılı güçlü ülkeler arasında olduğuna işaret eden Atun, 'Türkiye dışa açılan pencere, en büyük ortak, Kıbrıs Türkü’ne güç veren tek ülke, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri sayesinde barışı temin eden ülke.' ifadelerine yer verdi.

Baran, Kıbrıs Türk Sanayi Odasını ziyaretinde de 'Bizler Kıbrıs’a farklı gözle bakarız. Ticareti nasıl geliştirebiliriz, bunun için buradayız. Hangi alanda olursa olsun ticarette size bir nefes olabilmek için buradayız. Ankara’nın katkısı ne olur? Bunu anlamak için buradayız.' değerlendirmesinde bulundu.

KTSO Başkanı Mustafa Kaymak ise ATO ile birçok alanda iş birliğine imza atacaklarına inandığını vurgulayarak, yıllardır ambargolar altında üretim mücadelesi verdiklerini, Türkiye'nin ise kendilerinin yanlarında olduğunu, ürünlerinin Türkiye’de ve dünya pazarlarında yer bulacağına inandıklarını kaydetti.

Kaynak: AA