Aksoy; 'Ülke Menfaatini Her Şeyin Üstünde Tutmak Temel Şiarımızdır'

Eğitim-Bir-Sen Aydın Şube Başkanı Tevfik Aksoy, imzalanan toplu sözleşmeyi değerlendirdi.

Aksoy; 'Ülke Menfaatini Her Şeyin Üstünde Tutmak Temel Şiarımızdır'
Aydın Eğitim-Bir-Sen Başkanı Tevfik Aksoy, toplu sözleşmeyle ilgili yaptığı açıklamada; “Öncelikle söze geçmiş yıllardaki alınan zam oranlarına bakarak değerlendirmeme başlamak istiyorum. 2003 yılında enflasyon 18.36,zam 9, yetkili sendika KESK’dir.2006 yılında enflasyon 9.65, zam 2.5+2.5 yetkili sendika TES’dir. 2008 enflasyon 10,60 zam 2+2 yetkili sendika TES’dir. Bu örnekler yılların içerisinde mevcut olarak görülmektedir. 4. dönemde imzalanan toplu sözleşmeyi daha önceki örneklerle kıyaslandığı zaman başarısız bir toplu sözleşme olarak görmüyoruz. Memur Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen ilk kez yetkili olduğu 2012-2013 yıllarında ise sadece eğitime özel 18 kazanıma imza atmıştır.2013 yılında imzaladığı tarihi sözleşme ile de Kamu İşveren Kurulu’nun ilk teklifini öğretmenler için yüzde 87,5, 4/C’liler için 233 taban aylık için ise tam yüzde 75 artmıştır. Bu toplu sözleşmede hükümetin ilk teklifinin bütçe olarak maliyeti 5 milyar TL iken, altına imza attırdığımız toplu sözleşmenin maliyeti 8 milyar TL olmuş; böylece kamu görevlilerine bütçeden ayrılan payı Memur-Sen oransal olarak yüzde 60,tutar olarak 3 milyar artırmıştır. 2015 yılına gelindiğinde ise yine tarihi bir imza ile iki yıllık toplamda yüzde 19,2’lik bir zam aldık. Nöbete ücret 450 bin eğitim çalışanı için ilave bir derece, sınav ücretlerinin yüzde 250 artırılmasıyla adaletsizliğin giderilmesi, başka konfederasyonların hayal bile edemeyeceği kazanımların mimarı olduk” dedi.

İmzalanan son toplu sözleşmeye de değinen Aksoy, “Sendikacılık da çığır aşan konfederasyonumuzdan beklenti büyüktü. Çünkü çıtayı çok yukarılara taşımıştık. Kamu İşveren Heyeti tarafından sunulan ilk teklifi ‘Bu teklif kabul edilemez’ şeklinde reddedip masadan kalkan konfederasyonumuz ilkeli bir duruş sergiledi. Kamu İşveren Heyeti’nin teklifi ikinci kez güncellemesi ile ‘Müzakereye hazır, imzaya uzağız, yeni teklifler bekliyoruz’ diyerek teklifin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettik. Uzun, yorucu ve uykusuz geçen saatlerin akabinde bir çözüme ulaşıldı ve Memur-Sen olarak iki yıllık yüzde 17,54 kümülatif zam olmuştur. Bu iki zammın bütçeye, 1.teklif: 2 yıllık toplamda 27 milyar tl pay aktarılması anlamına geliyor iken; imza altına alınan sözleşme ile kamu görevlilerine 2 yıllık toplamda 36 milyar tl daha pay aktarılmış oldu. Konfederasyonumuz uzun pazarlıklar sonucu bütçe payını 9 milyar artırmıştır. Kazanımlarımız sadece bununla kalmamış, maaş zammına ilişkin genel artış oranı dışında, gerek genel toplu sözleşmede gerekse hizmet kolu toplu sözleşmelerinde yer alan 258 kazanıma imza atılmıştır. Eğitim iş kolunda öğretim yılı hazırlık ödeneği 2018 yılında 1130 TL, 2019 yılında 1180 TL yaygın eğitim kurumları öğretmenlerin ek ders ücreti eğitim ihtiyaçlarını belirleme süreleri için 2 haftayı geçmemek üzere 15 saat ek ders ücreti ödenir. Kurs merkezlerinde görev yapan diğer personele fazla çalışma ücreti 3 katı tutarında ödenmesi 20 saat ek ders alan okul müdürlerine +4 saat müdür yardımcılarına +1 saat ilave ücret ödenmesi gibi birçok kazanımlar elde edilmiştir. Muhakkak ki çalışanlar daha fazla maddi ve manevi kazanım altına alınmayı hak etmektedir. Yalnız unutulmamalıdır ki ülkenin menfaatini her şeyin üstünde tutmalıyız” diye konuştu.

“Biz sendikacılığı kıymetli dava adamı Mehmet Akif İnan’dan miras aldık” diyen Aksoy, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Onun onurlu duruşu bizlere şunu öğretti, ‘Önce millet, memleket’ Biz son yaptığımız toplu sözleşmede, ondan bir önceki toplu sözleşmenin sadece 1,5 puan altına imza attık. Bugün, 15 Temmuz’dan sonraki süreç hala devam ederken, darbe ve işgallerle elde edilemeyenlerin başka hainliklerle elde edilmeye çalışıldığı bir savaş sürerken, imza atmadığımız bir masanın, imza attığımız masadan daha ağır sonuçlar doğuracağı muhtemelken, ülkemize olan sevdamız her şeyden daha özgür basmış. Bizler 5 milyon memurun ve buna bağlı olarak 20 milyon insanın, doğal olarak da tüm memleketin huzur ve ferahına en uygun adımı attık biiznillah. Biz yüzde 20-30 zam alıp günü kurtararak, yüzde 100-200 zamlarla cebimizden gidenlerin müsebbibi olmaya değil, zora ve mücadeleye ortak olmaya talibiz”
Kaynak: İHA