Adana'da Ulaşım Daire Başkanı Karabıyık'tan Toplu Taşıma Ücreti Açıklaması

ADANA – Adana’da toplu taşıma ücretleriyle yaşanan tartışmalarla ilgili Ulaşım Daire Başkanı İlyas Karabıyık, taşıma ücretlerini güncelleme kararında üniversite öğrencilerinden tam ücret alınmasına dair bir madde bulunmadığını belirtti.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Garnizon Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, TCDD 6. Bölge Müdürlüğü, Ulaştırma 5. Bölge Müdürlüğü, Taksiciler ve Kamyoncular Esnaf Odası, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile Karayolları Genel Müdürlüğü 57. Şubesi’den 22 yetkilinin görev yaptığı UKOME, 16 Ağustos’ta imza altına aldığı kararda toplu taşıma ücretlerini güncelledi. Buna göre, belediye otobüsleri, hafif raylı sistem, özel halk otobüsleri ve dolmuş ücretleri yeniden belirlendi. Karara göre, belediye otobüslerinde biniş ücreti öğrenci 1.40 lira, öğretmen 1.80 lira, sivil 2.25 lira oldu. Özel halk otobüslerinde öğrenci 1.50 lira, sivil 2.30 lira, dolmuşlarda da öğrenci 1.80 lira, sivil 2.60 lira olarak belirlendi. UKOME kararı 25 Ağustos’tan itibaren uygulamaya konuldu.

Özel halk otobüsleri ve dolmuşları ne yaptı?

Bazı özel halk otobüsleri ve dolmuş kooperatifleri, UKOME kararında bir ifade yer almamasına rağmen, yeni ücretlendirme afişlerinde üniversite öğrencilerinden tam ücret alınacağını yazdı. Yasal olmayan bu uygulamaya üniversite öğrencileri başta olmak üzere vatandaşlar tepki gösterdi.

Ortaya çıkan karmaşa ve bilgi kirliğine Adana Büyükşehir Belediyesi son noktayı koydu.

Üniversiteler indirimli binmeye devam edecek

UKOME’nin sekretaryasını yürüten Ulaşım Daire Başkanı İlyas Karabıyık, kurulun aldığı kararda üniversite öğrencilerinden tam ücret alınmasına dair bir ifade yer almadığını, bazı özel halk otobüsü ve dolmuşlarda ortaya çıkan fiili durumun yasal olmadığını söyledi.

UKOME kararlarının 5216 Sayılı Yasa’nın 9. maddesi gereğince belediyeler ile bütün kamu kurum ve kuruluşlarla ilgililer için bağlayıcı olduğunu anımsatan Karabıyık, üniversite öğrencilerinin ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri gibi toplu taşıma araçlarından indirimli olarak yararlanmaya devam edeceğini, esnafın UKOME kararına uygun şekilde davranmaları gerektiğini bildirdi.
Kaynak: İHA