Iğdır'da Kurban Bayramı Öncesi Denetimler Arttı

Iğdır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Yolcu, Kurban Bayramı öncesi Iğdır merkez ve köylerde bulunan çiftlik ve ahırları yerinde inceledi.

Iğdır'da Kurban Bayramı Öncesi Denetimler Arttı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Yolcu, Iğdır’da hayvancılığın yaygın olduğunu ve gayet sağlıklı hayvanlar yetiştirildiğini belirtti.

Yolcu, “kurban bayramının yaklaşması ile birlikte Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak gerekli tedbirleri aldık. Vatandaşlarımız kurban tercihi yaparken dikkat etmesi gereken hususlar var. Ülkemiz hayvancılığını geliştirmek mutlaka damızlık hayvan sayısını arttırmaktan geçiyor. Kurban bayramı nedeni ile hayvan pazarları ve kesimhanelerde asla damızlık dişi hayvanların kesimine müsaade etmeyeceğiz. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Öncelikle erkek hayvanları kurbanlık olarak değerlendirsinler. Kurbanlık hayvanların sağlık koşulları iyi olması, dinen ve sağlık açısından kontrol edilmesi gereken belgeler var. Özellikle veteriner sağlık raporu, başka ilden gelmiş ise sevk raporunu mutlaka istemeleri ve görmeleri gerekiyor. Bakanlığımızın yayınlamış olduğu kurban rehberini çiftçilerimize de duyurduk.

“HaySag programı var”

Hayvan satın almaya giden vatandaşların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının mobil telefonlar için hazırlamış olduğu HaySag programı olduğunu belirten Yolcu, “ Mobil telefona indirilen “HaySag” (küpe sorgulama programı) üzerinden kulak küpe numarasını girerek hayvanın kaç yaşında olduğu, aşılarının yapılıp yapılmadığı ve doğum tarihine kadar bir çok bilgiye ulaşabilirler” dedi.

Iğdır merkez Bayraktutan köyünde yaşayan ve besicilik yapan Selçuk Turan ise, "2010 yılında işletmemizi kurup hayvan alımına başladık. 2011’de genel amaçlı hayvanlar besleyip, en sonunda besi hayvanlarını besleme kararımızı vererek besiciliğe başladık. Besiciliğe başladığımız günden beri işimiz çok iyi olduğu için 2014 yılında işletmemizi büyüttük. Nasip olursa önümüzde ki yıl işletmemizi biraz daha büyüteceğiz. İşletmemizi ilk açtığımızda 300 hayvan ile başladık. Şu anda 400 hayvan var ama bunu 600 baş hayvan yapacağız” şeklinde konuştu

Veteriner Mehmet Coşkun ise, “İthal hayvanlarda uyguladığımız prosedürler, bir aylık karantina süresinden sonra çeşitli aşılamalar yapıyoruz. Bir hafta öncesinden şap aşılaması 20 gün sonra da rapel aşısını yapacağız. Rapel yenileme aşısından sonra çiçek aşılarını da düzenli bir şekilde yapıp sağlıklı hayvanlar temenni ediyoruz.

“Sağlık yönünden öneriler”

Vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlara değinen Coşkun, “ yaş çok önemli olduğu için, veteriner ve hayvan sağlığı şubelerinde hayvanların pasaportlarında yaş, ırk ve cinsiyetine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Dinen, yaşları 2 olması gereken büyük baş, 1 yaş olması gereken küçük baş ve toklu dediğimiz tabirdeki hayvanları kurbanlık edinebilirler. Atıklarımızı ise çevreye zarar vermeyecek şekilde derin çukurlara gömmemiz gerekiyor. Karaciğer ve bazı organlarda kelebek hastalığı denilen odaklar var. “Kist Hidatik” dediğimiz bu odakları kesinlikle yemesinler ve bunları mümkün oldukça derin çukurlara gömsünler. Dinimizce de uygun olan şekil budur” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA