Hakkarili Yönetmen 'Onbeşlileri' Anlatacak

Hakkarili yönetmen, çekeceği belgeselle 'Onbeşliler'in hikayesini anlatacak.

Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteğiyle çekimleri Hakkari, Şemdinli, Siirt, Bitlis, Van, Erzurum, İstanbul, İran ve Irak'ta yapılan 'Seyid Taha-i Hakkari' belgeselini çeken İlyas Şen, bu sene yine Kültür ve Turizm Bakanlığı GENÇDES'ten aldığı teşvikle Çanakkale Savaşı'nda yaşamını yitiren 'Onbeşlilerin' hikayesini belgesele konu alacak.

Şen, belgeselin çekimleri ve canlandırmalarının Çanakkale ve Tokat ile ilçeleri Turhal, Niksar ve Zile'de yapılacağını belirterek, şunları kaydetti:

'1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun cephe hattında savaşacak yeteri kadar askeri olmadığı için ve Çanakkale Savaşı sırasında, İtilaf Devletlerinin Nisan 1915'ten itibaren kara çıkartmasına başlamalarıyla birlikte cephede savaşacak daha çok takviye kuvvetlere ihtiyaç olunmuş. Sultan V. Mehmed Reşad, 27 Mayıs 1915'de bir emir yayınlayarak lise talebelerini de cepheye çağırmak zorunda kalmıştı. Bunun bir sonucu olarak 15 ile 19 yaşında olan bu genç çocuklar, Çanakkale Savaşı'nda yer almışlardır. İşte bu çocukların hikayelerini, dramatik belgesel özelliğiyle perdeye yansıtmayı planlamaktayız.'

Kaynak: AA