Çocuklarınızla Oyun Oynayarak Problemi Çözün

Psikoterapisti Uzman Psikolog Merve Demir, çocuk için oyunun yalnızca zaman geçirdiği bir aktivite olmadığını, önemli bir ihtiyaç olduğunu kaydederek, “Çocuklarınızla oyun oynayarak problemi çözün” dedi.

Çocuklarınızla Oyun Oynayarak Problemi Çözün
Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Psikolog Merve Demir, çocukların duygu ve düşüncelerini, isteklerini ve yaşadıkları sorunları oyun yoluyla ifade edebildiklerini ifade ederek, “Oyun bu yönüyle yetişkinlerin; çocukların iç dünyaları hakkında bilgi edinmesine yardımcı olur. Filial Terapi, anne babalara oyun aracılığıyla çocukları ile kurdukları duygusal bağı güçlendirmeleri konusunda yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda çocuktaki olumsuz davranışların azaltılmasına katkı sağlayan bir yöntemdir. Filial Terapi sayesinde, anne babalar çocukları ile aralarındaki ilişkiyi daha sağlam bir hale getirirler. Filial Terapi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi’nin anne babalarla uygulanan farklı bir şeklidir. Filial terapi; ebeveynlerin çocuklarının duygularını daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Böylece çocuklarını daha iyi anlayan anne-babalar olarak, çocukla olan ilişkilerinde kendilerine daha fazla güvenirler.” diye konuştu.

Filial terapide anne babaların çocukları ile oynarken kullanacakları bazı becerileri öğrendiklerini kaydeden Psikolog Merve Demir, şöyle konuştu:

“Çocukları ile daha etkili iletişim kurmak için etkili dinleme, cesaretlendirme, sınır koyma ve seçenek sunma gibi konularda bilgi sahibi olurlar. Oyunu nasıl takip etmeleri gerektiğini ve çocuğun oyununa uygun tepkileri vermeyi öğrenirler. Bu becerileri kazandıktan sonra haftada bir çocuklarıyla 30 dakikalık özel oyun zamanları geçirirler. Bu süre boyunca soruna değil çocuğa odaklanırlar. Terapist tarafından verilen geribildirimler sayesinde, ebeveyn olarak eksik oldukları yönlerini fark ederler ve bu yönlerini nasıl geliştireceklerini öğrenirler. Bunlara ek olarak oyun oyunlarda olup bitenler, terapist tarafından yorumlanır ve ebeveynler çocuklarının duygularını daha iyi anlamış olur.

Filial terapide çocuklar, anne babaları tarafından oldukları gibi, koşulsuz kabul gördüklerini hissederler. Bu sayede çocuğun özgüveni artar. Kendi duygularının daha fazla farkında olmaya başlarlar. Duygularını ve düşüncelerini uygun şekilde ifade etmeyi öğrenirler. Problem çözme becerileri gelişir. Sorunlu davranışları azalır ve daha fazla sorumluluk alırlar.

Filial terapi, 10 Hafta süren ve birkaç ailenin aynı anda katıldığı bir yöntemdir. Bu çalışmada başka anne babalarla bir araya gelerek, çocuklarıyla nasıl oynamaları gerektiği ile ilgili becerileri, deneyerek öğrenirler. Öğrenmiş oldukları becerileri kullanarak çocuklarıyla evde özel oyun zamanları geçirirler. Filial terapi eğitimine katılan anne-babalara bu tekniğin nasıl, hangi oyuncaklarla uygulanacağı tüm detayları ile öğretilir. Gruba katılan her ebeveyn oyun seansının video kaydını alır ve her hafta bir ebeveynin videosu izlenir. Terapist izlenen video ile ilgili geribildirimlerde bulunur ve öğrenilenler örnekler üzerinden pekiştirilir. Anne babaları ile geçirdikleri bu özel oyun zamanları, hem çocukları duygusal anlamda destekler, hem de anne-babaları ile olan ilişkilerini daha da güçlendirir.”
Kaynak: İHA