Azerbaycan'da Su Sorununa TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen projeler kapsamında Azerbaycan’ın beş bölgesinde yaşanan su sorununun çözümüne katkı sağlandı.

Azerbaycan’da kırsal bölgeler başta olmak üzere halkın sosyal ve ekonomik sorunlarına çözüm odaklı proje ve faaliyetler yürüten TİKA tarafından, Azerbaycan’ın bölgelerinde karşılaşılan su sıkıntısının giderilmesine katkı sağlamak amacıyla 2015-2017 yılları içerisinde su temini projesi hayata geçirildi.

Uygulanan proje ile Azerbaycan’ın Gence, Şemkir, Ağstafa, Şeki ve Haçmaz bölgelerinde 7 adet su kuyusu açılarak halkın hizmetine sunuldu. Açılan su kuyularının bulunduğu köylerde su depoları, şebekeler ve çeşmeler yaptırılmak suretiyle, insanların ev ve bahçelerinin hemen yanı başında sudan faydalanmaları sağlandı. TİKA tarafından açılan su kuyuları yaklaşık 3 bin 500 kişinin suya olan ihtiyacının karşılanmasına hizmet etmiş oldu.

Proje kapsamında su kuyularının 4 tanesi Ahıska Türklerinin yaşadığı köylerde açıldı. Ülkenin batısında Şemkir ilinin Sarıtepe köyünde açılan iki adet su kuyusu, köyün yeni yerleşim alanlarında yer alan ve su sıkıntısı yaşayan ailelerin hizmetine verildi.

Ülkenin kuzey doğusunda bulunan Haçmaz ilinin Gülalan ve Çığatay köylerinde çoğunluğu Ahıska Türkü olan köy nüfusu, proje hayata geçirilmeden önce taşıma yöntemi ile su ihtiyaçlarını gideriyordu. TİKA tarafından her iki köyde açılan kuyular ve köy içi su şebekesi kurulması sayesinde, köy halkı kesintisiz su kaynağına ulaşmış oldu. Karabağ Savaşı zamanı yurtlarının işgale uğraması neticesinde göç eden ve onlar için Şeki Bölgesi’nde kurulan Çelebihan Kasabası’nda ikamet eden göçmen ve mülteci ailelerin su sıkıntısı TİKA tarafından açılan su kuyusu sayesinde çözüme kavuşturulmuş oldu.

Su kuyusu açılan bir diğer bölge ise başkent Bakü’den 450 kilometre mesafede Gürcistan sınırında bulunan Ağstafa ilinin Hatai Belediyesi oldu. Su sorununun giderilmesi amacıyla TİKA tarafından açtırılan artezyen su kuyusu ve yaptırılan çeşmeler yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde okul öğrencileri için güzel bir hediye oldu. Proje kapsamında, açtırılan son kuyu Gence Valiliği tarafından Gence’nin en büyük parkında Çanakkale Şehitleri anısına kurulan Çanakkale Koruluğu’nda büyüyen ağaçların sulaması için kullanılıyor. Bu kuyu Çanakkale Şehitleri’nin aziz hatırasına adanan ve Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini simgeleyen koruluğunda bulunan ağaçların uzun yıllar yaşamasına hizmet edecek.

Azerbaycan’da Karabağ göçmenleri, Ahıska Türkleri, şehit ve gazi aileleri ve dar gelirli aileler başta olmak üzere toplumun yardıma muhtaç kesimlerinin yanında olmaya çalışan TİKA’nın sağlamış olduğu su kaynaklarından faydalanan bölge insanları bu çalışmalardan dolayı Türkiye’ye minnet ve şükranlarını sunuyor.
Kaynak: İHA