Saraybosna'da İstanbul Rüzgarı

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da gerçekleştirilen İstanbul Kültür Günleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla bugün düzenlenen etkinliklerle başladı.

İstanbul ve Saraybosna arasındaki kardeş şehir anlaşmasının 20. senesi vesilesiyle tertiplenen İstanbul Kültür Günleri, eski milli kütüphane binası Vijecnica’da “İstanbul” temalı fotoğraf sergisinin açılışıyla başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, beraberindeki heyetle birlikte sergiyi ziyaret ederek bilgi aldı.

Serginin açılışında konuşan Saraybosna Belediye Başkan Yardımcısı İvitsa Şariç, "Şehirlerimiz arasındaki kardeşlik anlaşmasının 20. yılı münasebetiyle kültür alışverişine olanak sağlayan zengin etkinlikler tertipleniyor. Kültürlerimiz arasında birçok ortak element bulunuyor. Aynı şekilde İstanbul’da bizleri misafir ettiler ve 200’den fazla sanatçı ve kurumların Bosna Hersek kültürünü tanıtmalarına olanak sağladılar. Bosna Hersek küçük bir ülke ve Türkiye gibi büyük bir ülkede bizim kendi kültürümüzü tanıtma şansımız yoktu. Türk hükümetinin desteği ve girişimiyle bu mümkün oldu" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, "Saraybosna ile İstanbul arasındaki kardeşlik anlaşmasının 20. yılı dolayısıyla gerçekleşen bu program bizim için çok özel anlamlar taşıyor. Çünkü hepimiz biliyoruz ki resmi anlaşmanın 20. yıl dönümü olsa da İstanbul ve Saraybosna halkı, asırların ötesinden kardeşler ve gönül bağları var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 4 gün boyunca gerçekleştirilecek bu etkinlikte, İstanbul’dan ve Türk kültüründen farklı renkler sunmaya çalışacağız. 4 gün boyunca özellikle Aliya İzetbegoviç Parkı’nda gerçekleştirilecek konser ve sanat gösterilerine bütün Saraybosnalı kardeşlerimizi bekliyoruz. İstanbul Kültür Günleri, devam edecek olan kardeşliğimizin ve dostluğumuz için çok önemli bir halka olacak" diye konuştu.



Saraybosna sokaklarında mehter coşkusu

Milli Kütüphane binasındaki sergi açılışının ardından programlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın tarihi Osmanlı çarşısı Başçarşı’da gerçekleştirdiği geçit töreni ile devam etti. Saraybosna halkının yoğun ilgi gösterdiği mehteran birliğine yüzlerce vatandaş eşlik etti.

27 Ağustos tarihine kadar devam edecek İstanbul Kültür Günleri’nin ilk günü, Aliya İzetbegoviç Meydanı’nda gerçekleştirilen İstanbul tanıtım filmi gösterimi, Mehter Takımı gösterisi ve Emel Sayın konseri ile son buldu.
Kaynak: İHA