Fındıkta 2023 Yılına Kadar 3,5 Milyar Dolar İhracat Beklentisi

İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, 2023 yılına kadar 3,5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirterek, "350 ile 400 bin ton hedeflerine hızlı bir şekilde koşuyoruz" dedi.

Fındıkta 2023 Yılına Kadar 3,5 Milyar Dolar İhracat Beklentisi
Zonguldak Alaplı ilçesinde düzenlenen İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği aylık olağan yönetim kurulu toplantısında konuşan Ali Haydar Gönen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya teşekkür ettiklerini belirterek, "Geçen hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından fındık politikası açıklandı. 10 lira levant, 10,5 lira Giresun fındığının alımı hususunda yeni bir açıklama yaptı. Tabii ki ihracatçılar olarak fiyatın ucuz veya pahalı olması hususunda herhangi bir görüş bildirmemiz söz konusu değildir. Bizim için mühim olan uzun vadeli sürdürülebilir ürün politikasıdır. Bildiğiniz gibi üreticinin sosyal refahı çok büyük önem taşımaktadır. Üreticinin rahat olmasının, ihracatçıların uzun vadeli olarak önünü görebilecek politikaların oluşması açısından önem taşıdığı kanaatindeyiz" diye konuştu.

Gören, 2023 yılına kadar 3,5 milyar dolar ve 350 ila 400 bin ton ihracat hedefinde olduğunu işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu hedeflere hızlı bir şekilde koşuyoruz. Fakıbaba’nın sezon başlamadan önce yaptığı açıklamaların önümüzü açacağı kanaatindeyiz. Verimli bir sezon geçecektir. Geçmiş yıllara göre rekoltenin 700 bin ton civarında olması, bu sezon gerçekleşen 235-240 bin ton arasındaki ihracatı, 270-280 bin tonlara taşıyacağımız kanaatindeyiz. Uzun vadede ihracatı hem miktar bazında hem de değer bazında artırmaktadır. Rakip üretici ülkelerin, üretimlerini artırması ve dünya pazarına girmesi, bizi kamçılamakta. Hedefimiz, hem dünya ticaretindeki üretimi hem de ihracat ve ticaretteki payımızı tekrar yüzde 80’lere taşımaktır."
Kaynak: İHA