Çiçekleri 'Şaşırtma' Yöntemiyle Yetiştiriyorlar

Edirne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, peyzaj ve ıslah çalışmalarında kullanmak üzere 250 bin mevsimlik çiçeği kendi seralarından ’şaşırtma’ yöntemiyle yetiştirmeye başladı. Menekşeler kış mevsiminde kentin park, bahçe ve refüjlerini süsleyecek.

Çiçekleri 'Şaşırtma' Yöntemiyle Yetiştiriyorlar
Edirne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, her yıl olduğu gibi sonbahar ve kış aylarında kenti daha da güzelleştirmek adına çalışmalara başladı.

Ekipler, ilk olarak 250 bin hercai menekşenin tohumunu iklim ve teknik şartların daha iyi olduğu Yalova’ya gönderdi. Yalova’da fidelendirilen çiçeklerde zayiat da yaşanmamış oldu.

Fidelendirilen çiçekler daha sonra Edirne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğüne gönderildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri de fidelerin gelmesiyle birlikte hummalı bir çalışmaya girdi. Ekipler, 250 bin hercai menekşesi fidelerini şaşırtma yöntemiyle köklerini güçlendirmek için kendi seralarında bulunan viyollere ekti.

Uzman mühendislerin kontrolünde yapılan şaşırtma işleminin, bitki tohumlarının fidelendirildiği ortamdan başka bir ortama aktarılması olduğunu kaydeden yetkililer, "Hercai menekşe tohumlarını filizlenmeleri için en uygun iklim ve teknolojiye sahip Yalova’daki bir tesiste fide haline gelene kadar beklettik. Aşırı sıcak nedeniyle bunu kendi seralarımızda yapamıyorduk. Büyümeleri çok uzun zaman alıyordu. Aslında bu işlem tohumların çimlenme ve fide haline gelme süresini hızlandırmaktır. Fidelenen çiçekleri şimdi bulundukları viyollerden kendi seralarımızdaki köklerinin kuvvetlenmesini sağlayacak viyollere aldık. Bu işlemin adı da şaşırtma. Böylece önümüzdeki kısa süre içerisinde, tam mevsiminde bu çiçekleri ekmeye başlayacağız" dedi.

Kaynak: İHA