Başakşehir'de 'Kapak Atmamış' Kurbanlıklar Tahliye Edildi

Kurbanlıklardan bazılarında küpe hilesi yapıldığı iddiaları üzerine harekete geçen Başakşehir Belediyesi, kurbanlıklara 2 yaşını doldurduğunu gösteren ve halk arasında ’kapak atma’ olarak bilinen diş çıkarma kontrolü yaptı. Kurban olmaya uygun olmayan hayvanlar, zabıta ekipleri tarafından alandan uzaklaştırılarak satışı engellendi.

Başakşehir'de 'Kapak Atmamış' Kurbanlıklar Tahliye Edildi
Başakşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler ve Başakşehir Belediyesi Zabıta Ekipleri kurbanlıklarda küpe hilesi yapıldığı iddiası üzerine Kayabaşı’ndaki kurban satış ve kesim alanındaki hayvanlara diş kontrolü yaptı. Halk arasında ’kapak atma’ olarak bilinen diş çıkarma kontrolünde yetersiz bulunan hayvanlar, ekipler tarafından araçlara yüklenerek alandan uzaklaştırıldı. Kayabaşı’ndaki Kurban Satış ve Kesim Alanı’nda devam eden diş kontrolü, 30 Ağustos Çarşamba günü tamamlanacak.

"Kurban alacak vatandaşlar 24 ay kriterine bakmalı"

Kurbanlıkların tek tek kontrollerinin yapıldığını belirten Veteriner Hekim Yunus Kanlı, "Başakşehir Belediyesi Kurban Satış Alanı’na gelen tüm hayvanlarımızı birebir kontrol etmekteyiz. Kurbanlık vasıfları taşıyıp taşımadığı ile ilgili çalışmalar yürütmekteyiz. Bu anlamda kurbanlık vasfını yitirmiş olanlar, yaşla alakalı sıkıntılı olanlar zabıta nezaretinde satış alanından uzaklaştırmaktayız. Hayvanların 24 ayını doldurmuş olması gerekmekte. Koç, koyun, keçi gibi hayvanların ise 1 yaşını doldurmuş olması gerekmekte. Koyun şayet 6 ayını oldurmuş ve erişkin bir hayvan boyutuna ulaştıysa kurban olmasında herhangi bir sıkıntı yoktur. Kör olan, kesim yerine gidemeyecek kadar aksayan, aynı zamanda ciddi sağlık sorunları olan hayvanların kesilmesi hoş karşılanmamakta. Bu anlamda halk arasında kapak atma olarak tabir edilen süt diş çıkarması gerekiyor. Kapak atma, süt dişlerinin çıkarak yerine kalıcı dişlerinin gelmiş olması demektir. Vatandaşlarımız büyükbaş hayvan satın alırken 24 ay kriterine dikkat ederlerse iyi olur" dedi.

Kaynak: İHA