Türkiye'ye Sığınabilmek İçin 8 Gün Yürüdüler

Afgan Yakubi ailesi, Afganistan’daki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınabilmek için tam 8 gün boyunca aralıksız yürüdü. Yolculukları esnasında İran’da 2 defa haksız yere tutuklanan ailenin paralarına el konuldu.

Türkiye'ye Sığınabilmek İçin 8 Gün Yürüdüler
Ülkesindeki DEAŞ ve Taliban saldırıları sebebiyle geçen sene vatanını terk etmeye karar veren Afgan Yakubi ailesi, bir miktar para ile Türkiye’ye sığınmaya karar verdi. İlk olarak uçakla İran’a giden aile, burada hiç beklemedikleri bir muamele ile karşılaştı. İran askerleri tarafından 2 defa zorla tutuklanan Yakubi ailesinin elindeki son paraya da el konuldu. Daha sonra alınan karar ile Afganistan’a geri gönderilen aile, yeniden İran’a dönerek ellerinde para kalmadığı için Türkiye’ye sığınabilmek adına tam 8 gün boyunca yürüdü.

"Yolda su ve yemek yoktu"

Afganistan’da her gün ölümle burun buruna olduklarını ve sığınacak tek liman olarak Türkiye’yi gördüklerini aktaran ailenin büyük oğlu Muhammed Reza Yakubi, İran’da kendilerine zulmedildiğini iddia etti. Türkiye’ye sığınabilmek için her şeyi göze aldıklarını belirten Reza Yakubi, “Afganistan’da savaş var. DEAŞ ve Taliban var. Bizi öldürmek istiyorlardı. Bu yüzden kaçtık. İran’da tutuklandık. Askerler bizi aldı. Ardından bizi Afganistan’a gönderdiler. Afganistan’dan tekrar İran’a geldik. Ardından 8 gün yürüyerek Türkiye’ye geldik. Yolda yemek, su yoktu. Sürekli yürüdük. Her yerde polis vardı. Burada ev bulmak için gittiğimizde kimseyi tanımıyorduk. Dil bilmiyorduk. Bilecik’teki bir Afgan’a gittik. O biraz Türkçe biliyordu. O bize bir ev buldu. Kira verdik, paramız bitti. O günler bizim için çok zordu” şeklinde konuştu.



"Dilimiz aynı olmasına rağmen, İran bize yardım etmedi"

Ailenin iki kız çocuğundan biri olan Zehra Yakubi ise kısa sürede Türkçe öğrendiğini ve Türkiye’de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

Afganistan’da ve İran’da her gün öleceklerini düşündüklerini kaydeden Zehra Yakubi, “Dilimiz aynı olmasına rağmen, İran bize yardım etmedi. Türkiye bize çok yardım etti. İran’dan böyle bir şey görmedik. Türkiye’yi çok seviyoruz. İran askerleri çok kötüydüler. Bize silah doğrulttular, biz çok korktuk. Çok kötü davrandılar. Biz erkek değiliz. Dağlardan yürüyerek geldik. Bizim elbiselerimiz bile yoktu. Çok üşüdük. Şimdi tüm eşyalarımız var. Çünkü babam çalışıyor. Çok memnunuz” dedi.



"Bize çok işkence yaptılar"

Yakubi ailesinin annesi Waida Yakubi ise farklı bir ülkede sığınmacı olarak bulunmanın kolay bir şey olmadığını ancak Türk devletinin misafirperverliğinden dolayı minnettar olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“İran’da 2 defa tutuklandık. Bize çok işkence yaptılar. Askerlerin bize işkence yapacağını hiç düşünmemiştik. Bu sebeple Türkiye’ye geldik. Burada çok güzel bir hayatımız var. Desteklerinden dolayı Türk devletine minnettarız.”
Kaynak: İHA