Rekabet Kurulu Kararları

Kurul, müzik meslek birlikleri ile İzmir'de hazır beton pazarında faaliyet gösteren 10 şirket hakkında idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına karar verdi.

Rekabet Kurulunca, müzik meslek birlikleri ile İzmir'de hazır beton pazarında faaliyet gösteren 10 şirket hakkında yürütülen soruşturmalarda idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına karar verildi.

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyurulara göre, Müzik Meslek Birliklerinin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu'nun ilgili maddelerini ihlal ettiği ve Kurulun 20 Haziran 2007 tarihli kararında belirtilen koşullara aykırı davrandıkları iddialarına yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturmada, umuma açık mahallerde ve radyo ve televizyon kuruluşlarında yayımlanacak müzik eserlerinin kullanımı ile ilgili olarak müzik meslek birliklerinin, akdettikleri sözleşmeler yoluyla rekabet ihlalinde bulunup bulunmadıkları incelendi.

Buna göre, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği, Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği, Mü-Yap Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği’nin kanunu ihlal etmediğine ve idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına karar verildi. Söz konusu müzik meslek birliklerinin çeşitli tarihlerde aralarında yaptıkları protokollere de bireysel muafiyet tanınması kararlaştırıldı.

Kurul, İzmir'de hazır beton pazarında faaliyet gösteren 10 şirket hakkında rekabeti bozucu, kısıtlayıcı anlaşma ve/veya uyumlu eylem içinde olup olmadıklarının tespitine yönelik yürütülen soruşturmayı da tamamlandı.

Soruşturma sonucunda Akçansa Çimento, Batıbeton, Çimbeton, Dere Beton, Irmak Beton, Mendeş Grup Beton, Modern Beton, Kavnak Beton, Varol Beton ve Yarbay İnşaat şirketlerinin kanunu ihlal etmediklerine ve bu teşebbüslere idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına karar verildi.

- Mey İçki'nin sözlü savunma toplantısı 10 Ekim'de

Öte yandan Mey İçki Sanayi ve Ticaret AŞ'nin, rakı harici ürünlerin ağırlıklı olarak satıldığı alkollü içki satış noktaları ile imzaladığı yatırım destek sözleşmesi ve mal alım sözleşmesi hükümleri uyarınca verdiği indirim veya yatırım desteklerini geri istemek suretiyle noktalar üzerinde satış baskısı oluşturduğu iddiaları üzerine, hakim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığının tespitine yönelik olarak yürütülen soruşturmada sözlü savunma aşamasına gelindi.

Buna ilişkin sözlü savunma toplantısı, 10 Ekim'de Rekabet Kurumunda yapılacak.

Toplantıya katılmak isteyen şikayetçi ve üçüncü kişilerin toplantı konusu ile ilgili menfaat ilişkilerini ortaya koyan bilgi ve belgeleri içeren dilekçeyle 2 Ekim mesai saati sonuna kadar Kuruma başvurmaları gerekiyor.

Kaynak: AA