Meteorolojinin Yaptığı Kuvvetli Yağış İkazları Gerçekleşti

Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün dün için yapmış olduğu meteorolojik uyarılar sonrası Bartın, Zonguldak ve Sakarya’da bazı bölgeler son 24 saatte metrekareye 100 milimetreden fazla yağış aldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü pazartesi günü yayınladığı ikazlar ile Kastamonu, Zonguldak, Yalova, Kocaeli, Sakarya’yı, dün yayınladığı ikazlar ile de Trabzon, Sinop, Giresun ve Rize illerini kuvvetli yağışlara karşı uyarmıştı. Bu tahminler neticesinde ikaz yapılan illerden Bartın Kuruçaş ile 22 Ağustos saat 09.00 ile 23 Ağustos saat 09.00 arasındaki 24 saatlik dilimde metrekareye 233 milimetre yağış aldı. Aynı saat dilimlerinde Kastamonu Cide 136,4, Sakarya Kocaali 124,4, Zonguldak Karadenizereğli 120, Sakarya Karasu 108,4, Zonguldak Alaplı 108,3, Trabzon Sürmene 98,3, Zonguldak Merkez 85, Kocaeli Kartepe 82,9, Yalova Armutlu 81,4, Sinop Ayancık 74,2, Rize Merkez 60,7 milimetre yağış aldı.

Yapılan ikazlar bütün ilgili mercilere gönderiliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yayınlamış olduğu ikazları valilik başta olmak üzere bütün ilgili birimlere iletiyor. Ayrıca meteorolojik uyarıda bölgede beklenen kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış ve meydana gelebilecek olumsuzluklar ilgili kurumların yanı sıra basın yayın kuruluşları, cep telefonu mesajları, akıllı telefon uygulamaları, internet yayımı, faks ve elektronik posta yolu ile paylaşılıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yapmış olduğu tahminlerde yüzde 90’ın üzerinde isabet sağlıyor ve dolayısıyla ikazlar yüksek bir oranla gerçekleşiyor. Vatandaşlar ve ilgili birimler Meteorolojinin tahmin ve ikazlarını dikkate alırsa can ve mal kayıpları yaşanmadan bu hadiseler daha az zararla atlatılabilir.
Kaynak: İHA