Leylekler Zorlu Göç Öncesi Enerji Topluyor

Güney Afrika'dan Türkiye'ye gelip bahar ve yaz mevsimini Kars'ta geçiren leylekler, göç etmeden önce çayır ve tarlalarda enerji depoluyor Kuzeydoğa Derneği Bilim Koordinatörü Çoban: 'Leylekler 1,5 ay boyunca Avrasya'dan Afrika'ya yaklaşık 8 bin kilometre yol kat edecek'.

Güney Afrika'dan Türkiye'ye gelip bahar ve yaz mevsimini Kars'ta geçiren leylekler, göç etmeden önce çayır ve tarlalarda enerji depoluyor.

Kuzeydoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars ovasına nisan ayında gelip yazı burada geçiren leyleklerin burada kuluçkaya yattığını ve mayıs, haziran, temmuz aylarında yavrularını büyüttüğünü söyledi.

Leyleklerin ağustos ayından itibaren ise göç öncesi tarlalarda solucan, kurbağa, büyük böcekler, küçük fareler ve balıklarla beslenip enerji topladığını dile getiren Çoban, leyleklerin ise sonbaharda bölgeden göç ettiğini aktardı.

Çoban, göç öncesine denk gelen hasat zamanında leyleklerin çok iyi beslendiğini ifade ederek, 'Leylekler yaklaşık 5-6 ay Türkiye'de ve bu bölgede yumurtlayıp, yavrularını büyüttükten sonra göçe hazırlanırlar.' dedi.

Leyleklerin göç için uzun yol aldıklarını ifade eden Çoban, şu bilgileri aktardı:

'Leylekler bir buçuk ay boyunca Avrasya'dan, Afrika'ya yaklaşık 8 bin kilometre yol kat edecek. Birlikte havada önce yükselir, sonra güneye doğru süzülürler. Tabi bu göç döneminde elektrik direkleri ile telleri leylekler için büyük tehlike arz ediyor. Hatlara takılan elektriğe çarpılanlar telef oluyor. Leylekler, kış mevsiminin tamamını Güney Afrika'da geçirir.'

Çoban, kışı Güney Afrika'da geçiren leyleklerin şubat sonrası ise yazı geçirmek için Türkiye ve Avrasya'ya geldiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA