Bakan Çavuşoğlu Açıklaması 'Başika Irak'ın Toprak Bütünlüğünü İhlal Etmek İçin Kurulmadı'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Başika, Irak’ın toprak bütünlüğünü sınır bütünlüğünü ihlal etmek için kurulmadı” dedi.

Bakan Çavuşoğlu Açıklaması 'Başika Irak'ın Toprak Bütünlüğünü İhlal Etmek İçin Kurulmadı'
Irak’a resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Iraklı mevkidaşı Caferi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Türkiye ile Erbil arasındaki müzakerelere ilişkin soruya, “Erbil’le Bağdat arasında tüm sorunların Irak’ın sınır ve toprak bütünlüğü çerçevesinde karşılıklı diyalog ve anlayışla çözülmesini arzu ediyoruz. Erbil’in Irak Anayasası’nda yer alan haklarının sağlanması, verilmesi de önemli. Irak’ın sınır ve toprak bütünlüğü içinde yer alarak bu haklardan faydalanır. Bizde Irak Kürt Bölgesel yönetimi de her zaman destekledik. DEAŞ’a karşı yine peşmergeyi de eğittik, donattık. Fakat Erbil’in attığı yanlış adımların da ne kadar yanlış olduğunu kendilerine de doğrudan söyledik. Kerkük’te Irak Anayasası’na karşı bir şekilde defacto durum oluşturarak resmi kurumlara, bölgesel yönetim bayrağının çekilmesi yanlıştı. Aynı şekilde referandum kararının da yanlış olduğunu söyledik. Bugün Erbil ziyaretimizde de bunu söyleyeceğiz. Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi konusunda üzerimize düşeni bizde yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda özellikle iki taraftan da talep gelirse görevimizi, rolümüzü yapıcı bir şekilde oynamaya devam edeceğiz” dedi.

Çavuşoğlu Başika’daki varlığın çekilmesi için belli bir zamanın olup olmadığına ve Musul’un yeniden yapılandırılmasına Türkiye’nin desteğinin olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, “Başika Irak’ın toprak bütünlüğünü sınır bütünlüğünü ihlal etmek için kurulmadı. Burada Irak’ın öz evlatları DEAŞ’a karşı eğitildi, donatıldı. 700’den fazla DEAŞ’lı terörist bizim bu kamptaki mevcudiyetimiz tarafından etkisiz hale getirildi.

Bu güçler Musul operasyonuna da katkı sağladı ve şimdide Irak yönetiminin verdiği görevleri yerine getiriyor. Diğer taraftan Başika kampının burada da iç siyasette yarattığı hassasiyetinde farkındayız ve Sayın Başbakanımızın ziyaretinde de Başika kampının fonksiyonu, stratejisi ve geleceği ile ilgili kararı beraber vereceğiz dedik. Bu konuda özel temsilcilerimiz de teknik görüşmeleri sürdürüyor” dedi.



“DEAŞ, PKK Türkiye ve Irak’ın ortak düşmanıdır”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erbil’den referandum kararına ilişkin neler beklendiğine ilişkin soruya şu şekilde yanıt verdi: “ Hem DEAŞ hem PKK Türkiye ve Irak’ın ortak düşmanıdır. Keza diğer terör örgütleri de. Gerçek anlamda Irak’ın istikrar ve huzura kavuşabilmesi için bu terör örgütlerinden kurtulması lazım. Biraz önce de vurguladığım gibi bu konularda Türkiye, Irak’ın en büyük destekçisi olacaktır. Ortak stratejilerle ve birlikte hareket Irak’ı bu terör belasından, terör örgütlerinden kurtarabiliriz. Erbil’den beklentimiz son derece sade ce nettir. Bu referandum kararının iptal edilmesidir. Bağdat’tan taleplerin yerine getirilmesisin görüşmeleri sürdürüyorlar. Bundan da mutluluk duyuyoruz. Bölgenin istikrarı, birliği, beraberliği çok önemli. Kürt kardeşlerimizin de esasen menfaati ve geleceği Irak’ın birlik ve beraberliğindedir. Kendilerine bir kere daha bugün doğrudan aktaracağız”

“Tüm şehirlerin yeniden imarı konusunda katkımızı vereceğiz”

Gelecek süreçte özellikle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısını gerçekleştirmek istendiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Ev sahipliği bizde. Ebadi’yi de bu vesileyle ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Bu toplantı sırasında bir iş forumu düzenlemeyi de düşünüyoruz. Iraklı ve Türk işadamlarını bir araya getirelim. Edadi son gelişinde Türk iş adamlarıyla da bir araya gelmişti ve çok faydalı bir görüşme olmuştu. Karma Ekonomik Komisyonu ve İş Konseyi gibi mekanizmaları daha düzenli bir şekilde bir araya getirmeyi düşünüyoruz, toplantılarımızı yapıp stratejilerimizi belirlemek istiyoruz. Musul başta olmak üzere tüm şehirlerin yeniden imarı konusunda katkımızı vereceğiz. İş adamlarımızın da bu bölgelerde yatırım yapması için onları teşvik edeceğiz. Irak yönetimini Türk iş adamlarına verdikleri destek için teşekkür ediyoruz. Bazı sorunlar var ama bunları da hep birlikte aşarız” açıklamasını yaptı.
Kaynak: İHA