'Kurbanlıklar Besili Ve Sağlıklı Olmalı'

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ortan: 'Kurban kesilecek hayvan besili, sağlıklı, düzgün ve vücut azaları tam olmalı. Kurbanlık öncelikle dini ölçülere uygun olmalıdır'

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan, kurban kesilecek hayvanın besili, sağlıklı, düzgün ve vücut azalarının tam olması gerektiğini bildirdi.

Ortan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlık alınırken dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kötürüm derecesindeki hayvanların kurbanlık yapılmaması gerektiğini ifade eden Ortan, hasta, zayıf, düşkün ve bazı azaları eksik olan hayvanın kurbanlık kriterlerine uymayacağını dile getirdi.

Gözü kör, boynuzları veya kulakları kökünden kesilmiş, dişlerinin çoğu dökülmüş, kuyruğu veya memesi kesilmiş hayvanların kurbanlık olamayacağını vurgulayan Ortan, 'Kurban kesilecek hayvan besili, sağlıklı, düzgün ve vücut azaları tam olmalı. Kurbanlık öncelikle dini ölçülere uygun olmalıdır. Sığır cinsi hayvanlar 2 yaşını doldurmuş olmalı veya kalıcı dişleri çıkmış olmalı.Koyun ve keçi cinsi hayvanlar 1 yaşını doldurmuş olmalı veya daha küçük yaştaysa semizlik ve gösteriş olarak 1 yaşındakiler kadar olmalı. Kurban kesilecek hayvan kesinlikle gebe olmamalı. Kurban satış yerlerinde sığır cinsi hayvanlarla kulaklarında küpe olanlar, kimlikleri veya pasaportları bulunanlar ve veteriner hekim kontrolünden geçmiş hayvanlar tercih edilmeli. Koyun ve keçi türü hayvanlar için de kulağında küpesi olan, menşei belli olan, nakil belgeleri bulunan ve veteriner hekim kontrolünden geçmiş olanlar tercih edilmeli. Kurbanlık olarak öncelikle erkek hayvanlar tercih edilmeli.' di̇ye konuştu.

Ortan, kurbanlıkların, belirlenen yerlerde kesilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA