IKBY'deki Referandum Tartışmaları

IKBY Yüksek Referandum Heyeti Üyesi Pire: '(Bağdat'a) Referandum dışında başka bir alternatifimizin olmadığını söyledik''Hiçbir toplantıda bütçenin gönderilmesi veya bakanlık karşılığı referandumun erteleneceği gündeme gelmedi'.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Yüksek Referandum Heyeti Üyesi Sadi Ahmet Pire, başkent Bağdat'taki temasları sırasında referandumun alternatiflerinin gündeme gelmediğini belirtti.

Pire, Bağdat ziyaretinin ardından Erbil'de düzenlediği basın toplantısında heyetin görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel) dışında diğer siyasi partilerden temsilcilerin heyette yer aldığını aktaran Pire, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi başta olmak üzere Bağdat'taki tüm yetkililerle yaptıkları görüşmelerde, neden referandum düzenlemek istediklerini ve bu noktaya nasıl ulaştıklarını anlattıklarını söyledi.

Görüşmelerde hiçbir kırmızı çizgileri olmadığını dile getiren Pire, referandumun ertelenmesi halinde Erbil'e sunulacak herhangi bir alternatif veya seçeneğin de konuşulmadığını ifade etti. Pire, 'Referandum dışında başka bir alternatifimizin olmadığını söyledik. Hiçbir toplantıda bütçenin gönderilmesi veya bakanlık karşılığı referandumun erteleneceği gündeme gelmedi.' dedi.

Bağdat'ta referanduma karşı farklı yaklaşımlar olduğunu dile getiren Pire, 'Bazı taraflar asla yapılmamasını isterken, bazıları Kürdistan Bölgesi'nin sınırlarında yapılmasından yana. Bir kısım yetkililer ise bunu doğal bir hak olarak karşılıyor.' diye konuştu.

Pire, referanduma gitme kararının neden alındığına ilişkin ise, '2003 sonrası hazırlanan anayasaya bağlı kalınmadığı ve birçok maddenin ihlal edilmesinden dolayı böyle bir karar verdiğimizi kendilerine açıkladık.' ifadelerini kullandı.

IKBY Yüksek Referandum Heyeti Üyesi Pire, 'Referandumun düzenlenmesi halinde Nisan 2018'de yapılması öngörülen genel seçimlere katılacak mısınız?' sorusunu, 'Irak'tan ayrılmadığımız sürece seçimlere katılacağız, ancak buna karar vermek için biraz erken.' diye cevaplandırdı.

Kaynak: AA