ABD Savaş Gemisinin Tankerle Çarpışması

Singapur açıklarındaki kazada kaybolan 10 askeri arama çalışmaları devam ediyor ABD, güvenlik gerekçesiyle tüm deniz operasyonlarını geçici süreyle durdurdu.

ABD Donanması'na ait 'USS John S McCain' adlı savaş gemisinin dün Singapur açıklarında bir petrol tankeriyle çarpışması sonucu yaşanan kazada kaybolan 10 ABD askerini arama çalışmaları devam ediyor.

Singapur'un doğusundaki Malakka Boğazı yakınlarında meydana gelen kazada kaybolan ABD askerlerini Güneydoğu Asya sularında yürütülen arama çalışmalarına, ABD'nin yanı sıra Singapur ve Malezya donanmasından ekipler de katılıyor.

Arama çalışmalarında ABD amfibi hücum gemisinden kalkan uçaklara, Malezya ve Singapur donanmasından gemi ve hava araçları da eşlik ediyor.

ABD 7. Filo Komutanlığından yapılan açıklamada, mürettebatın, Singapur deniz üssüne yanaşan savaş gemisinin, çarpışma nedeniyle parçalanan gövdesinin su alan bölümlerini boşaltmaya çalıştığı belirtildi.

Arama çalışmalarına dalgıçların da katıldığı ifade edilen açıklamada, 'Yüzeyle bağlantı sağlayan hava teçhizatıyla donatılan dalgıçlar, geminin hasar gören kısımlarındaki kapalı kısımlara ulaşacak. Ayrıca, gövdede ve su alan bölümlerde hasar tespitleri yapacak.' bilgisi paylaşıldı.

ABD Donanması Deniz Harekat Başkanı Amiral John Richardson da gazetecilere yaptığı açıklamada, kazanın ardından güvenlik amacıyla gerekli acil önlemlerin tespit edilmesi için birkaç günlüğüne ülkesinin dünyadaki tüm deniz operasyonlarının durdurulduğunu açıkladı.

Richardson, 'Çok kısa sürede, üç ay içinde meydana gelen ikinci kaza ve çok benzer. Bu, özellikle Pasifik filosunda yaşanan bir dizi olaydan sonuncusu ve ortaya çıkaramadığımız bir şeyler olduğuna ilişkin kaygılar büyük endişe veriyor.' ifadelerine yer verdi.

Kazanın nedenine ilişkin net bir bilgi bulunmadığını söyleyen Richardson, incelemede, her türlü ihtimalin göz önüne alınacağını kaydetti.

ABD Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, liman ziyareti için Singapur'a doğru yola çıkan 'USS John S McCain' füze destroyerinin Liberya bayraklı ticari Alnic MC gemisi ile dün çarpıştığını açıklamıştı. Kazada 10 askerinin kaybolduğu, 5 askerin de yaralandığı bildirilmişti.

Senatör John McCain'in ABD Donanması'nda amiral olan babasının ve dedesinin ismini taşıyan gemide, 23 subay, 24 astsubay kıdemli üstçavuş ve 291 denizciden oluşan bir ekip bulunuyordu.

Pasifik Okyanusu'nda son bir yılda ABD Donanmasına ait gemilerin karıştığı 4 kaza meydana geldi.

USS Fitzgerald ABD savaş gemisinin haziranda Japonya'nın Yokosuka kenti açıklarında bir yük gemisiyle çarpıştığı kazada da 7 ABD askeri yaşamını yitirmişti.

Kaynak: AA