FETÖ'nün 'TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi Yapılanması' Davası

FETÖ'nün 'TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi yapılanması'na yönelik dava kapsamında, örgütün yöneticisi veya üyesi oldukları iddiasıyla 13'ü tutuklu 17 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 'TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi yapılanması'na yönelik açılan davada, 13'ü tutuklu 17 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun yeterli büyüklükte olmaması nedeniyle 1. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen 3. duruşmaya, 'silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamaları yöneltilen sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Tutuklu sanık Ahmet Özkul, Silivri 1. Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşma salonuna bağlandı.

Tutuklu sanık Abdullah Usta ise savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraatini ve tahliyesini talep etti.

'Bilgisayarında yapılan incelemede tespit edilen 'TÜBİTAK Signs' klasöründe TÜBİTAK'ta birlikte çalıştığı arkadaşlarının isimlerinin ve imza örneklerinin olduğunu' anlatan Usta, 'Bu isim ve imza örnekleri çalıştığımız projelerde taslak dokümanların kapağında dokümanı hazırlayan, gözden geçiren kişilerin bulunması gereken isim ve imza örnekleridir. Bu gibi dokümanlarda e-imza kullanmayız. Bu dokümanlar kesinlikle kurum dışına çıkarılmaz.' dedi.

Söz konusu klasörde bir kadın personelin topuklu ayakkabı giydiği yönündeki notların sorulması üzerine Abdullah Usta, 'Ü. hanımın ayakkabı giydiği tarihler içerikli klasörde sadece 16.05.2011 tarihi yer almaktadır. Ancak iddianamede sanki her gün topuklu ayakkabı giydiği tarihleri kaydederek, fişleme faaliyetimin olduğu iddia edilmektedir. Bu klasör espiri maksatlı oluşturulmuş bir klasördür.' savunmasında bulundu.

ByLock inceleme ve değerlendirme tutanağındaki ID numarası ve kullanıcı adının kendisine ait olmadığını öne süren Usta, sadece telefon numarasının kendisinin olduğunu belirterek, yaklaşık 13 aydır tutuklu bulunduğunu ve tahliyesini talep etti.

Tutuklu sanıklardan Hüseyin Tirli de FETÖ ile 2010 yılından sonra her hangi bir bağının kalmadığını öne sürerek, örgüt şemasında bulunmadığı halde 13 aydır tutuklu olduğunu söyledi.

'Maddi zorluklar nedeniyle öğrenciyken o dönem cemaat diye tabir edilen yapının evlerinde kaldığını ancak sosyal medyadan FETÖ lehinde bir paylaşımda bulunmadığını' ileri süren Tirli, savunmasında şunları söyledi:

'Evimde, arabamda ve iş yerimde yapılan aramalarda her hangi bir örgütsel materyal ele geçirilmedi. TÜBİTAK'a Hasan Palaz döneminde değil, bu örgütün karşısında duran Önder Yetiş döneminde girdim. Eğer örgüt üyesi olarak TÜBİTAK'a girseydim, daha önceden tanıdığım ve kendisinden 2 yıl önce işe girdiğim Yakup Özden'in işe girmesine vesile olurdum. Her hangi bir isim adı altında örgüte maddi destek sağlamadım.'

Cumhuriyet Savcısı mütalaasında, sanıkların üzerine atılı suçun işlendiğine dair kuvvetli suç şüphesinin oluşturur delillerin varlığı, bir takım delillerin henüz toplanmamış olması, suçun vasfı, mahiyeti ve cezası dikkate alınarak, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Avukat Süleyman Akdemir, müvekkili Abdullah Usta hakkındaki suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, 'Etkin pişmanlık yasasından yararlanarak itirafçı olan FETÖ'cü Yakup Özden'in, gerçek FETÖ'cüleri korumak için kasıtlı olarak sanıklara suç isnadında bulunduğunu düşünüyoruz. Zaten bu FETÖ üyeleri bu şekilde yalanlarla soruşturmaları sulandırmaya çalışıyorlar. Müvekkilim suçsuzdur. Beraatini ve tahliyesini talep ediyoruz.' diye konuştu.

Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini talep etti.

Suçlamaları kabul etmediklerini belirten avukatlar, müvekkillerinin tahliyelerini istedi.

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmanın ileri bir tarihe ertelenmesine ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verdi.

- İddianameden

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 7'si tutuklu 8 şüphelinin 'silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek' suçundan 15'er yıldan 22 yıl 6'şar aya, 6'sı tutuklu 9 şüphelinin de 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan, 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Kaynak: AA