Yeni Zelanda'da Muhalefet Liderinden 'Annelik' Sorusuna Tepki

Yeni Zelanda'da genel seçimlere 7 hafta kala istifa eden ana muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Andrew Little'ın yerine gelen yardımcısı Jacinda Ardern annelikle ilgili bir soruya sert tepki gösterdi.

BBC'nin haberine göre, 37 yaşındaki Ardern, katıldığı bir televizyon programının sunucusu Mark Richardson, insanların başbakan olarak seçecekleri kişinin doğum iznine ayrılıp ayrılmayacağını bilmeye hakkı olduğunu savunarak, 'Eğer bir şirket sahibi olsaydınız nasıl bir kadını işe aldığınızı bilmek isterdiniz, sorum şu ki bir başbakanın görevi sürecinde doğum iznine ayrılması doğru mu?' diye sordu.

Bu soru üzerine sinirlenen ve kadınların çocuk sahibi olma planlarını işverenlerinden saklı tutmaya hakkı olduğunu vurgulayan Andern, işverenlerin kadınların çocuk planlarına göre ayrımcılık yapmasının yasa dışı olduğunu belirtti.

Çalışan bir kadının 2017'de kendine bu konuda yöneltilen soruya cevap vermek zorunda olmasının kesinlikle 'kabul edilemez' olduğunun altını çizen Ardern, 'Çocuk sahibi olmanın zamanına karar vermek kadınların seçimidir ve kadınların işe alınıp alınmayacağında belirleyici olmamalıdır.' görüşünü paylaştı.

Sunucu Richardson'ın annelik konusundaki ısrarlı sorularına Başbakan Bill English de tepki göstererdi, bu tür sorgulamaların kabul edilemez bulduğunu vurguladı.

Durumu, siyasilerin maruz kalabileceği 'kişisel hayat ihlalinin bir derecesi' olarak değerlendiren English, Ardern'in planlarının 'özel işi' olduğunu söyledi.

Öte yandan Ardern, dün katıldığı başka bir televizyon programında sunucu Jese Mulligan'ın kendisine kariyerini sürdürmeyi mi yoksa anne olmayı mı tercih edeceğine dair bir soru sormak istediğini ancak buna hakkı olup olmadığını bilmediğini söylemesi üzerine, 'Bu soruyu sormanız benim için soru değil. Bununla birçok kadının karşılaştığını bildiğimden, bu konuda her zaman açık sözlü oldum.' demişti.

Ardern, pozisyonunun diğer işlerde çalışan sorumluluk sahibi kadınlarınkinden çok da farklı olmadığına dikkati çekmişti.

Dün Yeni Zelanda İşçi Partisinin 2014'ten beri liderliğini yürüten 52 yaşındaki Little, 23 Eylül'de yapılacak genel seçimler öncesi istifa ettiğini duyurmuş, bunun üzerine yardımcısı Ardern partinin başına geçen en genç siyasetçi olmuştu.

Yeni Zelanda'da son 3 seçimi kazanan iktidardaki Ulusal Partiye karşı yarışacak Ardern, yaptığı açıklamada 'Bu planlanmamıştı, ancak benim veya ekibimin kararlılığını zayıflatmadı. Eylül seçimlerinde hayatımızın kampanyasını yürüteceğiz.' demişti.

Kaynak: AA