Yardımeli Derneği'nden Somali'ye Su Kuyusu

Yardımeli Derneği, kuraklık nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiği Somali'de 12 yeni su kuyusu açtı.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, 2011'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan iken Somali'yi ziyaret etmesinin ardından birçok yardım kuruluşu bu ülkeye yardım götürdü.

Yardımların Somali'deki kitlesel ölümleri durdurmasına rağmen 2016 ile 2017'de beklenen mevsimsel yağışlar olmayınca özellikle şehirlere uzak kırsal kesimde, mezralarda yaşayan ve hayvancılıkla geçinen insanlar kuraklıktan etkinlendi.

Somali'de devlet imkanlarının yetersiz olması nedeniyle kuraklıktan etkilenen bölgelere gıda maddeleri, temiz su ve tıbbi malzemeler zamanında ulaştırılamıyor.

Dernek, son yılların en kurak mevsimini yaşayan Somalililerin bu çığlıklarını duyan başta Avrupa'dan olan bağışçılarıyla su kuyusu faaliyetlerine hız verdi.

Somali'deki çalışmalar neticesinde farklı bölgelerde 12 yeni su kuyusu açıldı. Dernek, 35 su kuyusunu açma çalışmalarına da devam ediyor.

Geçen yıl haziranda açılan ve hasta kabulüne başlayan 100 yataklı Yardımeli Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, kuraklık ve buna bağlı hastalıklarla mücadelede etkin rol oynuyor. Hastane, acil servisi, yeni doğan ünitesi, ameliyathanesi ve tıbbı cihaz donanımıyla bölgenin sağlık alanındaki ihtiyaçlarını karşılıyor.

Yardımeli Derneği'nin su kuyusu fiyatları Afganistan'da 2 bin, Somali'de 4 bin, Moritanya ile Sudan'da ise 6 bin dolar olarak belirlendi.

Kaynak: AA