Vietnam İstihbaratının Almanya'da Bir Kişiyi Kaçırdığı İddiası

Vietnam'ın Berlin Büyükelçisi Almanya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı Almanya, Vietnam elçiliğindeki istihbarat görevlisini istenmeyen adam ilan etti.

Alman'nın başkenti Berlin'de bir Vietnamlının bu ülkenin istihbarat servisi tarafından kaçırıldığı iddia edildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Almanya'da iltica talebinde bulunan Vietnam vatandaşının, bu ülkenin gizli servisi tarafından Berlin'den zorla ülkesine götürüldüğünün kesinleştiğini belirterek, bu durumun hem Alman yasalarının, hem de uluslararası hukukun ağır şekilde ihlal edildiği anlamına geldiğini söyledi.

Alman makamlarının gerekli yasal işlemleri başlattıklarını ve bu olayın iki ülke arasındaki ilişkilere büyük zarar verebileceğini ifade eden Schaefer, bu nedenle Berlin'deki Vietnam büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını ve zorla Vietnam'a götürülen kişinin Almanya'ya iadesinin talep edildiğini kaydetti.

Vietnam'daki bir kamu kuruluşunu milyonlarca avro dolandırmakla suçlanan kişinin iltica talebi sürecini Almanya'da sonlandırmak istediklerini belirten Schaefer, talepleri konusunda kendilerine Vietnam büyükelçiliğinden bir açıklama yapılmadığını ve taleplerinin de şu ana kadar yerine getirilmediğini söyledi.

Schaefer, bu olayın iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri zedeleyebileceğini kaydederek, 'Hiçbir şekilde kabul edilemez bu olaydan dolayı büyükelçilikte görev yapan resmi Vietnamlı istihbarat görevlisini istenmeyen kişi ilan ettik ve 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini istedik.' dedi.

Alman basını da, adı Trinh Xuan Tanh olduğu belirtilen kişinin iş adamı olduğu, daha önce Vietnam Komünist Partisinde yöneticilik yaptığı, bir yıl önce de milletvekilliği görevinden alındığını ve daha sonra partiden ihraç edildiğini yazdı.

Öte yandan Schaefer, Türkiye'de gözaltın alınan Peter Steudner adlı Alman vatandaşının durumuna da değinerek, bu kişinin, bulunduğu cezaevinden başka bir cezaevine nakledildiğini ve tutukluluk şartlarının kötüleşeceğinden endişe duyduklarını ifade etti.

Steudner’in başka bir cezaevine götürülmesinin Almanya’ya bildirilmediğini belirten Schaefer, bu kişinin serbest bırakılmasını ve davanın kapatılmasını istediklerini kaydetti.

-Venezuela'daki durum

Basın toplantısına katılan Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer ise, Venezuela'da yaşanan olayları eleştirerek, sadece demokratik haklarından faydalanarak ülkelerinde daha barışçıl bir ortam yaratmak istedikleri için tutuklanan muhaliflerin serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

Venezuela'da yaşanan olaylar sırasında çok sayıda insanın öldüğünü, yaralandığını ve tutuklandığını belirten Demmer, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun, ülkesindeki çoğunluğun isteklerine aykırı hareket ettiğini ve kendi isteklerini şiddete başvurarak gerçekleştirdiğini savundu.

Maduro'nun BM'nin ve birçok ülkenin tavsiyelerini göz ardı ettiğini kaydeden Demmer, 'Alman hükümeti açısından. bu şartlar altında ulusal uzlaşı olmadan ve zorla kurulan bir meclisin yasallığı olamaz. Başkan Maduro bu tutumuyla, iktidarda kalma hırsını, kendi halkının refahının üzerinde tuttuğunu göstermiştir.' dedi.
Kaynak: AA