TARSİM'den Manisa'ya 500 Milyon Lira Hasar Ödemesi

TARSİM Genel Müdürü Satoğlu: 'Son 3 yılda Manisa'da tüm tarım sigortası branşlarında, 181 bin poliçe ile 5,1 milyar liralık tarımsal varlık sigortalandı, hasar ihbarını takiben yapılan çalışmalar neticesinde 500 milyon lira ödeme gerçekleşti'.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Manisa’da son 3 yılda üreticilere 500 milyon lira hasar ödemesi yapıldığını bildirdi.

Satoğlu, Manisa TARSİM Bölge Müdürlüğünde yapılan toplantıda, tarım sigortalarında üretim ve hasar verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Satoğlu, bu yıl ülke genelinde üreticilere 750 milyon lira, son üç yılda ise 3 milyar liraya yakın ödeme yapıldığını söyledi.

Manisa'nın ülke tarımı açısından önemli bir konumda olduğuna vurgu yapan Satoğlu, 'Son 3 yılda Manisa'da tüm tarım sigortası branşlarında, 181 bin poliçe ile 5,1 milyar liralık tarımsal varlık sigortalandı ve 125 bin hasar ihbarını takiben yapılan çalışmalar neticesinde 500 milyon lira ödeme gerçekleşti. Bu çerçevede 1,7 milyon dekar ekili, dikili alan ile 116 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan teminat altına alındı. Bu yıl il genelinde, tüm tarım sigortası branşlarında 65 bin poliçe ile 2 milyar liralık tarımsal varlık sigortalandı. Bu çerçevede 587 bin dekar ekili, dikili alan ile 30 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan teminat altına alındı.' dedi.

Üreticilerden don, dolu ve fırtınanın neden olduğu pek çok ihbarda bulunduğuna işaret eden Satoğlu, şöyle devam etti:

'İhbarların büyük bir kısmını üzüm ürünü oluşturdu. Üreticilerimiz tarafından yapılan hasar ihbarlarını takiben görevlendirilen tarım eksperleri erkenci üzüm çeşitleri başladıkları hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Diğer çeşitler için ise kesin ekspertiz çalışmaları devam etmektedir. Yapılacak tüm tespitler sonucunda, bitkisel ürün sigortaları genel şartlar, tarife ve talimatları doğrultusunda hasar dosyaları tamamlanacak ve poliçe bitiş tarihlerine göre ağustos ayı sonunda üreticilerimize hasar ödemeleri gerçekleştirmeye başlanacak. Küresel iklim değişikliği, tarım faaliyetlerini büyük ölçüde olumsuz yönde etkilemekte ve sekteye uğratmaktadır. Bu nedenle, üreticilerimiz için tek çıkış yolu TARSİM'dir.'

Satoğlu, üreticilerin mağduriyet yaşamaması için tarım sigortasını ihmal etmemesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA