Niğde'de Taşkın Koruma Çalışmaları Sürüyor

DSİ Genel Müdürlüğü öncülüğünde Niğde’de başlatılan taşkın riskini azaltmak için başlatılan taşkın koruma inşaatında çalışmaların devam ettiği bildirildi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, yazılı açıklamasında, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen Gölsu projesinden Niğde’nin de nasibini aldığını vurguladı.

Acu, Konya Ovası Gelişim Projesi (KOP) kapsamında bulunan Niğde‘de, bir kısmı tamamlanan bazısı da devam projelerle 76 bin 140 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 74 milyon 290 bin lira gelir artışı sağlanması, 64 yerleşim yerinin ve 2 bin 534 dekar zirai arazinin taşkınlardan korunmasının hedeflendiğini aktardı.

Bu kapsamda Niğde’de taşkın riskini azaltmak için başlatılan il merkezi taşkın koruma inşaatında çalışmaların hızla devam ettiğini ifade eden Acu, şunları söyledi:

'DSİ olarak son yıllarda dere ıslah çalışmalarında Bakanımızın da talimatıyla estetiği, emniyeti ve ekonomiyi ön plana çıkaran projeleri hayata geçiriyoruz. Bu bakımdan yaptığımız çalışmalar yerleşim yerleri için çok büyük önem arz ediyor. Çalışmalar, aynı zamanda şehir merkezlerine, ilçelere de ayrı bir güzellik katıyor. Ülkemizin her köşesinde bu çalışmalara özel önem veriyoruz.

Çalışmalar sonunda çok güzel bir manzara ortaya çıkıyor. Uzungöl’de tamamladığımız Solaklı Vadisi o bölgede adeta pırlanta gibi parlayan bir vadi oldu. Artvin’de “Çoruh Park” gene aynı şekilde Artvin’e değer katan bir tesis oldu. Niğde'de de taşkın koruma projesinin hayata geçmesi ile Şahinali, Çayır, İlhanlı ve Selçuk mahalleleri taşkın risklerinden korunacak, estetik anlamda şehrin çehresi olumlu yönde değişecek, olası can ve mal kayıplarının önüne geçilecektir.

İş kapsamında, Kayabaşı Deresinde bin 352 metre kargir duvar, 2 bin 818 metre betonarme kapalı kesit, toplam uzunluğu 110 metre olan 9 betonarme menfez imalatı yapılacaktır. Tabakhane Deresinde ise 3 bin 72 metre kargir duvar, 4 bin 30 metre beton ağırlık duvar, toplam uzunluğu 220 metre olan 12 betonarme menfez imalatı yapılacaktır. Projede çalışmalar hızla devam etmektedir.'

Kaynak: AA