Mikrobiyal Gübre Nohutta Verimi Artırdı

Yozgat’ta mikrobiyal gübre kullanılarak deneme ekimi yapılan nohutun, düzenlenen Tarla Günü'nde hasadı yapıldı.

Azizli köyünde düzenlenen Tarla Günü'nde konuşan Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, bu tür çalışmalar toplumun ve tarımın gelişmesi açısından önemli çalışmalar olduğunu söyledi.

Yozgat’ın tarım ve hayvancılıkta önde gelen bir kent olduğunu ifade eden Vali Yurtnaç, 'Biz de burada tarım ve hayvancılığı desteklemek durumundayız. Ama bunu babadan atadan görme taktik ve tekniklerle değil, yeni tekniklerle yapmamız gerekiyor.' dedi.

Yozgat’ta önemli çalışmaların yapıldığını belirten Yurtnaç, şöyle konuştu:

'Bunlardan bir tanesi de Kadışehri ilçesindeki Kabalı projesi. Bu tür çalışmalar hem köylerden büyük kentlere göçü engelleyecek, hem geri dönüşü sağlayacak. Başbakanımıza da bu proje anlatıldı ve Sayın Başbakanımız da Türkiye’de 20 yerde böyle bir proje kurulması için talimat verdi. Yozgat’ta üç yerde daha bu projeyi yapmak için çalışmalara başladık. Tarım ve hayvancılıkta her zaman biz destekçi olacağız.'

Tarım İl Müdürü Ziyaattin Özdemir ise, alternatif ürünler ile çiftçilerin gelirini artırmak amacıyla deneme ve demonstrasyon çalışmaları yaptıklarını anlattı.

Kimyasal olmayan tarla ve bitki tostu olan mikrobiyal kullanılarak ekilen baklagillerde yüzde 30 verim artışı olduğunu aktaran Özdemir, 'Bu gübre daha ucuz ve kimyasal gübre değil. İsmi gübre diye geçiyor. Fakat bu aslında toprak ve bitki dostu bir bakteridir.' diye konuştu.

Kaynak: AA