İzmir Büyükşehir'den Greve Katılacak Personellere 'Yasal İşlem' Uyarısı

DİSK’e bağlı Genel İş Sendikasının, 06.00 ile 08.00 saatleri arasında otobüslerin çalışmayarak kontak kapatacağı ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin diğer birimlerinde de yarım gün işi bırakacağını bildirmesinin ardından açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi, ulaşım hizmetinde aksaklığa neden olan personeller hakkında yasal işlem başlatılacağını belirtti.

İzmir Büyükşehir'den Greve Katılacak Personellere 'Yasal İşlem' Uyarısı
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Genel İş Sendikasının İzmir’deki şubeleri, işten çıkarılmalara tepki olarak eylem kararı aldı. Bu kapsamda sendikaya bağlı yaklaşık 10 bin kişi, İzmir Büyükşehir Belediyesinin tüm birimlerinde yarım gün süreyle iş bırakacak. Onlarca işçi, Konak’ta bir araya gelerek büyükşehir belediyesine doğru yürüyecek. Eylemin uyarı amacı taşıdığını ifade eden DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, belediyenin tüm birimlerinde iş bırakma eylemi yapacaklarını ve yarın (3 Ağustos Perşembe) sabah 06.00 ile 08.00 saatleri arasında ESHOT otobüslerinde kontak kapatma eylemini gerçekleştireceklerini bildirmişti.

İZBAN ve İzmir Metro seferleri artırıldı, yoğunluk bekleniyor

Bu gelişmelerin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaptı. Sendika tarafından belediyeye herhangi bir tebligat yapılmadığına dikkat çekilirken, şehir içi ulaşımın yükünü çeken İZBAN trenleri, İzmir Metro ve tramvay seferlerinin artırılacağı bildirildi.

Açıklamada, "Belediyemiz, ’kontak kapatma’ eyleminden kaynaklı muhtemel olumsuzlukları minimum düzeye indirmek amacıyla gerekli hazırlıkları yapmıştır. Alınan önlemler kapsamında, raylı sistemlerde oluşabilecek yoğunluk göz önünde bulundurularak İZBAN, İzmir Metro ve tramvay seferleri artırılacaktır. İZBAN’da ara trenlerle kapasite desteklenecek, metroda ise 5’li setlerle 3,5 dakika sefer sıklığı uygulanacaktır. Böylece 18 yıldır hizmet veren İzmir Metrosunda sefer sıklığı açısından en yüksek kapasiteye ulaşılması planlanmaktadır. Karşıyaka Tramvayında da 7,5 dakika arayla sefer yapılması, Ataşehir durağının devreye alınması, ayrıca tramvayın İZBAN Mavişehir İstasyonu’na bağlanması, alınacak önlemler arasındadır. Bu kapsamda tramvayın son durağı ile Mavişehir İstasyonu arasında ring otobüsü çalıştırılması da sağlanacaktır" denildi.

“Yasal işlem başlatılacak”

Büyükşehir yaptığı açıklamada, eylemi kanunsuz olarak değerlendirdi. İşinin başında bulunmayarak ulaşım hizmetinde aksaklığa neden olan personeller hakkında yasal işlem başlatılacağının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu kararla ilgili olarak sendika tarafından belediyemize ya da bağlı kurum-kuruluşlarına herhangi bir tebligat yapılmasa da, vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bu gelişmenin kamuoyuyla paylaşılmasında yarar görülmüştür. Bu tür eylemler, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu uyarınca ’kanunsuz grev’ olarak değerlendirilmektedir. Yarın işinin başında bulunmayarak vatandaşlarımıza sunduğumuz ulaşım hizmetinde aksaklığa neden olan personel hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır."

Öte yandan, İzmir Körfezinde yolcu ve arabalı vapur hizmeti veren büyükşehir belediyesine bağlı İZDENİZ şirketinde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri olumsuz sonuçlanınca grev başlatılmıştı. 12 Temmuz’da başlayan grev, 20 günü aşkın süredir devam ediyor.
Kaynak: İHA