Bir Buçuk Asırdır Yaylacılık Yapıyorlar

Alaplı ilçesinde yaşayan vatandaşlar, yaklaşık bir buçuk asırdır hayvanları otlatmak amacıyla hıdrellezden sonra evlerinden 51 kilometre uzaklıktaki Bölüklü ve Bacaklı yaylasına çıkıyor.

Gümeli Beldesi Bölüklü yaylasına çıkan vatandaşlar, kar, soğuk ve kavurucu sıcağa rağmen yılın 7 ayını kendi imkanlarıyla yaptıkları yayla evlerinde geçiriyor.

Yaylacılar, çatılara kurdukları güneş panellerinden sağladıkları enerjiyle çadırlarını aydınlatıyor, cep telefonlarını şarj ediyor.

Yaylacılık yapan Şeref Çobanoğlu, (65), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bölüklü Yaylasında bir buçuk yıldan bu yana yaylacılığın başladığını ve geleneği devam ettirdiklerini söyledi.

Yayla kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Çobanoğlu, şunları söyledi:

'Biz dedelerimizin başlattığı bu yaylacılığı yaylaya gidip gelerek sürdürmeye çalışıyoruz. Yaylaya her yıl Mayıs ayında hıdrellezden sonra geliriz. İlk kar yağdığında dönüş yaparız. Burada büyük ve küçük baş hayvan getirerek besleriz. Bu yaylalar bizim her şeyimiz.'

Yaban hayatın Bölüklü ve Bacaklı yaylasında mükemmel olduğunu anlatan Şeref Çobanoğlu, 'Yaylamızda karaca, geyik, domuz, ayı ve kurt gibi bir çok hayvan türü var. Ama en çok dağ keçisi vardır. Onları vurmak için gelenleri elimizden geldiği kadar engelleriz. Yaban hayatı korumak için elimizden geleni yapıyoruz.' dedi.

Çobanoğlu ayrıca yaylada son 5 yıldır güneş panelleriyle elektrik ürettiklerini belirterek, ağaç evlerinin çatılarına kurdukları güneş panelleri sayesinde cep telefonlarını şarj edebildiklerini ve televizyon seyrettiklerini kaydetti.

Kaynak: AA