Berlin'deki 'Ulusal Dizel Zirvesi'

Almanya Çevre Bakanı Hendricks: 'Verilen taahhütlere rağmen, dizel zirvesine katılan otomobil üreticilerini çevrenin korunması konusunda yeterince hevesli görmüyorum' Alman firmaları 5,3 milyon dizel otomobilin yazılımını yenileyecek Yenilemeyle zararlı gaz salınımının yüzde 30'a kadar azaltılması bekleniyor.

Almanya Çevre Bakanı Barbara Hendricks, 'Verilen taahhütlere rağmen, dizel zirvesine katılan otomobil üreticilerini çevrenin korunması konusunda yeterince hevesli görmüyorum.' dedi.

Almanya'nın Berlin kentinde düzenlenen 'Ulusal Dizel Zirvesi'nde hükümet ve sektör temsilcileri dizel otomobillerin geleceğini tartıştı.

Bakan Hendricks, zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, zirvede alınan kararların yeterli olmadığını ancak bunların doğru yolda atılan önemli adımlar olduğunu söyledi.

Yenilenen dizel araçlarla yapılacak test sürüşlerini de yetersiz gördüğünü belirten Hendricks, verilen taahhütlere rağmen, otomobil üreticilerini çevrenin korunması konusunda yeterince hevesli görmediğini ifade etti.

Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt de zirveye katılan otomobil şirketlerinin, şehirlerdeki çevre dostu programların finansmanı için hükümet tarafından oluşturulan bir fona iştirak edeceklerini bildirdi.

Almanya'daki yabancı otomobil üreticilerini zirvede alınan kararlara uymadıkları için eleştiren Dobrindt, şehirlerde otobüslerin ve taksilerin çevreye daha az zarar verecek şekilde yenilenmelerini ve daha fazla bisiklet yolları yapılmasını hükümet olarak destekleyeceklerini belirtti.

- 5,3 milyon dizel otomobilin yazılımı yenilenecek

Zirveye katılan Volkswagen (VW), Daimler, BMW ve Opel yöneticileri, yaklaşık 5,3 milyon dizel otomobilin yazılım programlarını yenileyerek, zehirli gaz salınımını azaltma taahhüdünde bulundu.

2,5 milyon dizel araçta yenileme yapacak olan Volkswagen'in Üst Yöneticisi Matthias Müller, bilgisayar donanımlarında değişiklik yapmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer de zirvede alınan kararların somut bir gelişme olduğunu, otomobil üreticilerinin sorumluluklarını açık bir şekilde üstlendiklerini dile getirdi.

Alman Otomobilciler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada da yazılım programlarında yapılacak değişikliklerin otomobil üreticilerine yaklaşık 500 milyon avroya mal olacağı ve zehirli gaz salınımını yüzde 25-30 azaltabileceği belirtildi.

- Çevreci kuruluşlardan eleştiri

Bazı çevreci kuruluşlar ise 'yetersiz' olduğu gerekçesiyle zirvede alınan kararları eleştirdi.

Almanya Çevre ve Doğayı Koruma Birliği Başkanı Hubert Weiger, yaptığı açıklamada, dizel araçlardaki yazılım programlarının yenilenmesinin bağlayıcı bile olmadığını, otomobil şirketlerinin bir kez daha kendi çıkarlarını tüketiciler karşısında korumayı başardığını ifade etti.

Greenpeace adlı çevre örgütü de politikacıları, dizel araçların tümüyle yenilenmeleri pahalıya mal olacağı için otomobil şirketlerini korumaya çalışmakla suçladı.

Alman Çevre Yardımı adlı kuruluş da zirvenin tümüyle başarısız olduğunu, dizel araçların şehir içinde kullanılmalarının yasaklanması konusunda çaba harcamayı sürdüreceklerini bildirdi.

Kaynak: AA