Aras Vadisi Modern Sulamayla Hayat Bulacak

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en verimli tarım arazilerini bünyesinde barındıran Iğdır'da, yağmurlama ve damlama teknikleriyle yapılacak sulama Aras Vadisi'ne hayat verecek Iğdır Valisi Ünlü: 'Metrekareye düşen yağmur miktarı açısından Türkiye ortalaması 700 iken biz 250 civarındayız. Bu yüzden elimizdeki suyu oldukça verimli kullanmamız gerekiyor. Yağmurlamada yüzde 5060'lara kadar, damlamada yüzde 6070'lere kadar su tasarrufu sağlayabiliyoruz'

HÜSEYİN YILDIZ - Sahip olduğu mikroklima iklimi ve toprak yapısı nedeniyle birçok meyve ve sebze türünün yetiştirilmesine olanak sağlayan Aras Vadisi'nde çiftçilerin yağmurlama ve damlama tekniği kullanmaları için çalışma başlatıldı.

'Doğu'nun Çukurovası' olarak nitelendirilen Iğdır'ın da içinde bulunduğu Aras Vadisi'nde, su kaynaklarının az olması ve arazilerin yeterince sulanamamasından dolayı tarımda yaşanan sıkıntılar modern sulama teknikleriyle çözülecek.

Yapılacak çalışmanın ardından, yaklaşık 358 bin hektarlık yüzölçüme sahip ve bu alanın yüzde 33'üne tekabül eden 118 bin 500 hektarın tarım arazisi olarak kullanıldığı toprakların büyük bir kısmı modern sulama ile hayat bulacak.

İl genelindeki tüm çiftçilere anlatılması ve öğretilmesi planlanan sulama teknikleri, hem meyve ve sebze üretiminde hem de hayvan yemi olarak ekilen bitkilerin üretiminde verimi de artıracak.

Iğdır Valisi Enver Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağmurlama tekniğinden önce binlerce dönüm arazinin tuzlu ve çorak bir şekilde boş kaldığını söyledi.

Iğdır'ın su zengini bir şehir olmadığını belirten Ünlü, 'Yağış bakımından Türkiye ortalamasının altındayız. Metrekareye düşen yağmur miktarı açısından Türkiye ortalaması 700 iken biz 250 civarındayız. Bu yüzden elimizdeki suyu oldukça verimli kullanmamız gerekiyor. Yağmurlamada yüzde 50-60'lara kadar, damlamada yüzde 60-70'lere kadar su tasarrufu sağlayabiliyoruz.' dedi.

Basınçlı ve modern sulama teknikleriyle su kaynaklarının çok daha etkili kullanılacağının altını çizen Ünlü, 'Pamuk, yonca, mısır gibi ürünlere öncelik vereceğiz. Iğdır'da eskiden olduğu gibi 'beyaz altın' dediğimiz pamuğu ürün desenimize yerleştirerek kapanmış olan çırçır fabrikalarımızı ve organize sanayi bölgemizde yatırıma başlayan tekstil fabrikalarımızı da destekleyerek randımanı çok yüksek olan Iğdır pamuğunu tekrar Iğdır'da yetiştireceğiz.' diye konuştu.

- 'Bilinçli tarım yapmamız lazım'

Zirai mücadelenin çok daha etkin, verimli ve ekonomik yapılmasının sağlanmasıyla bölge çiftçisinin diğer bölgelerin çiftçileriyle rekabet edebilir düzeye getirileceğini de anlatan Ünlü, şöyle devam etti:

'Çiftçimizin tarımdan daha fazla gelir elde etmesini sağlayarak tarımsal istihdamın ve tarıma dayalı sanayi istihdamının, bölgemizde tekrar eski zamanlarda olduğu gibi pamuk ekiminin de etkisiyle çok büyük bir ekonomik girdi sağlayacağına inanıyorum. Iğdır'da kat etmemiz gereken çok mesafe var, bu mesafeyi hızla katederek, çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarına büyük önem vermeliyiz. Zirai mücadelenin başka yolları da var, bu yolları daha etkin ve verimli hale getirerek paraları çiftçimizin cebinde bırakmamız mümkün. Bilinçli tarım yapmamız lazım, bölgemiz için tarım ve hayvancılık çok önemli, hayvancılığı da desteklememiz için yem ve yem bitkilerine öncelik vermemiz gerekiyor.'
Kaynak: AA