TİKA'dan Meksika'da Engellilere Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Meksika’nın başkenti Meksiko’da faaliyet gösteren engelli eğitim merkezine 10 adet engelli ayakta durma sehpası desteğinde bulundu.

TİKA'dan Meksika'da Engellilere Destek
Başkent Meksiko’da yaşayan toplam 500 bin engelliye yönelik uygulanacak kamu politikalarının tasarımı, takip edilmesi ve değerlendirilmesinden sorumlu kuruluş olma özelliğini taşıyan Engelli Kişilerin Entegrasyonunu Geliştirme Enstitüsü (INDEPEDI) bünyesinde hizmet veren eğitim merkezinin ihtiyaç duyduğu engelli ayakta durma sehpaları konusunda TİKA tarafından destek verildi.

Sınırlı hareket kabiliyetine sahip olan engelli bireylerin güvenli ve rahat bir şekilde rehabilitasyonlarını sağlamak amacıyla kullanılacak sehpalar, Türkiye’den temin edilmek sureti ile engelli bireylerin hizmetine sunuldu. Yüksekliği ayarlanabilir sehpalar engelli bireylerin rahat nefes almasına, kardiyovasküler direncinin artırılmasına, mesanenin tam boşaltılmasına, ülser riskinin azaltılmasına, sindirim ve bağırsak fonksiyonlarının iyileştirilmesine, kas kütlesinin iyileştirilmesi sureti ile kan dolaşımının artırılmasına, kemiklerin gelişmesi ve fiziksel dengeye erişimin artırılmasına imkan sağlayacak.

Meksiko Belediyesi tarafından bireylerin sağlıklı yaşam hakkına yönelik geliştirilen politikalar çerçevesinde engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak sureti ile sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine TİKA tarafından destek veriliyor. Bu kapsamda temin edilen engelli ayakta durma sehpalarından haftalık 80 ile 100 engelli faydalanacak olup zamanla bu sayının kademeli olarak artırılması planlanıyor.

TİKA tarafından temin edilen Engelli Ayakta Durma Sehpalarının teslim töreninde konuşan INDEPEDI Genel Direktörü Fidel Perez de Leon, Türkiye tarafından temin edilen sehpalar sayesinde farklı problemlere sahip engelli bireylerin uzman çalışanlar eşliğinde perşembe ve cuma günleri ücretsiz rehabilitasyon hizmeti alacağını, fiziksel engelli bireyler olarak TİKA aracılığı ile Türk milletinin ulaştırdığı destek için minnettar olduklarını ifade etti.

TİKA Meksika Program Koordinatörü Muhammed Ünal ise, TİKA olarak engelli bireylerin yaşamlarını bulundukları ortamda sağlık, huzur ve güven içinde sürdürmesi, toplum içinde kendi kendini idare edebilecek ve üretken hale gelebilecek ortamın hazırlanmasına yönelik çalışmalara destek verdiklerini ifade etti.

Ünal, TİKA olarak Türkiye’de üretilen ayakta durma sehpalarını Meksikalı engelli kardeşlerin hizmetine sunmaktan büyük gurur duyduklarını söyledi.



INDEPEDI

Engelli Kişilerin Entegrasyonunu Geliştirme Enstitüsü (INDEPEDI), başkent Meksiko’da yaşayan toplam 500 bin engelliye yönelik uygulanacak kamu politikalarının tasarımı, takip edilmesi ve değerlendirilmesinden sorumlu kuruluş olma özelliğini taşıyor. Enstitünün asıl amacı engelli insanlara fırsat eşitliği sağlamak sureti ile yaşam kalitelerini arttırmak. Bunu yaparken engelli insanların günlük yaşamın her alanında aktif ve sürekli katılımlarını sağlamaya yönelik sosyal, kurumsal ve yasal mekanizmaların oluşturulmasını sağlamayı amaçlıyor. Bahse konu sorumluluklarının yanında engellilere direk ulaşılması kapsamında 2016 yılının sonunda başkent Meksiko’da bir eğitim merkezi kuruldu. Söz konusu merkezde engellilere yönelik temel okuma yazma, ilköğretim, lise, Meksika İşaret Dili eğitimleri ve çeşitli alanlarda meslek edindirme kursları ücretsiz sunuluyor. Ayrıca engellilere yönelik bağımsız yaşam becerilerinin kazandırılmasına kapsamında uygulamalı eğitimler ve sağlık gelişimlerinin kuvvetlendirilmesine yönelik hizmetler de veriliyor.
Kaynak: İHA