Ölü Martılar Toplatıldı

Van Gölü’nde bulunan Adır Adası, açlık nedeniyle telef olan ve etrafa koku yayan ölü martılar toplatıldı.

Ölü Martılar Toplatıldı
Van Gölü içerisinde martıların yaşam alanlarından biri olan Adır Adası’nda binlerce martı telef oldu. Özellikle yavru martılar, gün boyu göl kenarında kendilerine yiyecek getirilmesini beklerken, adadan yükselen kokular ise çevre sakinlerini rahatsız ediyor. Mahalle sakinlerinin sesine kulak veren Tuşba Belediyesi, bölgeye ekip sevk ederek ölü martılar toplatıldı. Ada ve çevresinde inceleme yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, merkez olarak Van çevresindeki yaban hayvanlarının üreme, beslenme ve konaklama yerlerindeki durum tespiti için ve bu konuları araştırmak için belirli dönemlerde bu bölgeleri kontrol ettiklerini söyledi.

Martıların üremeye yerlerinde en büyüğü olan Adır Adası’na ve çevresine gelen martılar üreme dönemi ve sonrası buradan numune aldıklarını ifade eden Doç. Dr. Aslan, “Martılar, üremlerini gerçekleştirdikten sonra ada ve etrafını terk ettikten sonra o bölgede numuneleri alıp o bölgenin çevresi ile ilgili durumlarını gerekli mercilere bildirmekteyiz. Bundan 15-20 gün ve bir ay önce martılar buradan ayrılmaya başladılar. Mart ayında buraya gelerek üreme yaptıktan sonra yavrularıyla birlikte buradan esas konaklama yerlerine gidiyorlar” dedi.

Bu arada popülasyonun çok yüksek olmasına bağlı olarak ölümlerde şekillendiğini ifade eden Doç. Dr. Aslan, “Mevsime göre bu ölümler Temmuz’da başlayıp Ağustos’un sonunda ve Eylül’de kesinlikle bitmekte. Tabii burada 600 ile 1 milyona yakın martının ürediği bir ortamda ölümlerin olması da gayet normal. Tuşba Belediyesi temizliğini yapmış. Son olarak martıların Ağustos’un sonuna doğru burayı tamamen terk ettiğinde bir temizlik daha gerekmektedir. Bizde numunelerimiz alıp herhangi bir salgın hastalık varmı, ölümleri neden ve hakkında araştırmalar yapmaktayız. Yaptığımız araştırmalara göre herhangi bir salgına rastlanılmamış. Doğal bir şekilde hayvanların üremesi ve ölümlerinin de popülasyona bağlı olarak yüzde 1-2 ölüm normal. Bu yüzde 1-2 ölüm dediğimiz zaman 1 milyon martıdan 10 bin ile 100 bin arasındaki martı burada ölmekte. Bu ölülerde de toplanmadığı zaman çevre sakinlerine rahatsızlık veriyor ve toplanması gerekir. Bundan sonra merkez olarak takibini yapıp gerekli mercilere bildirip ve ortaklaşa sorunları çözmeye de ve yaban hayvanlarının rahatı için herhangi bir sorun ortaya çıkmaması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Ahmet Çikla isimli mahalle sakini ise, “Her sene olduğu gibi bu sene de Adır Adası bölgesinde martı ölümleri yaşandı. Geçtiğimiz günlerde Tuşba Belediyesi tarafından temizlik yapıldı. Bundan dolayı Tuşba Belediyesi ekibine teşekkür ediyoruz, ama temizlik tam olarak yapılmamış yine şuanda ölü martılar mahallenin alt kısmında var. Onlarında bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Normalde 15 Temmuz’dan itibaren temizlik yapılması lazım. Bu sene çok geç yapıldı. Yem aramak için evlerin yakınlarına gelen martılar burada ölüyorlar. Bundan dolayı her taraf ölü martılar ve koku içerisinde kalıyor. Bundan dolayı temizleme işini daha erken ve sürekli yapmaları gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA