Odunpazarı'nda Arsa Değeri Tartışması

AK Parti Odunpazarı Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Lortoğlu, Odunpazarı Belediyesi Takdir Komisyonunun tekrar toplanıp, 8 kata varan artışlar yaptığı arsalara ait metrekare asgari birim değerleri kararını değiştirmeli, ilçe şartlarına ve hayatın olağan akışına uygun hale getirmesi gerektiğini bildirdi.

Lortoğlu, yazılı açıklamasında, emlak vergisi, tapu harcı gibi daha başka birçok verginin de hesaplanmasına temel teşkil eden, Odunpazarı ilçesindeki arsalara ait metrekare asgari birim değerlerinin Odunpazarı Belediyesi tarafından yeniden belirlendiğini kaydetti.

Önceki yıllarda yapılan değerlemelerde ortalama yüzde 3-4 artışlar olurken, bu yıl ki değerlemede sokaklarda yüzde 25, caddelerde yüzde 30 artırım yapıldığına işaret eden Lortoğlu, şöyle devam etti:

'Öncekinin 8 katına varan bu denli artışlar daha önceki yönetimler döneminde hiç görülmemiştir. Ne yazık ki bu karar komisyon üyesi bazı mahalle muhtarlarımızın itiraz ederek karara şerh düşmelerine rağmen ısrarla alınmış bir karardır. Geldiği günden beri yaptığı hiçbir uygulamada vatandaşı dikkate almayan, vatandaşa olacak yansımalarını düşünmeyen Başkan Kazım Kurt yine bu konuda da benzer bir tavır sergilemiştir. Her zamanki gibi yine, halkın değil rantın yanında olmuştur.

Vatandaşlarımızın doğacak vergi artışını nasıl ödeyebileceği düşünülmüş müdür? Rayiç bedeller için sahaya inilip gerçekçi bir araştırma yapılmış mıdır? İlçemizdeki evlerimizin iş yerlerimizin değerleri hemen bir anda mı yüzde 30 artmıştır? Kazım Kurt böyle bir artış yaparak ne yapmaya çalışmaktadır? Bu denli bir artış neden yapılmıştır? Amaçlanan nedir? Yoksa, daha yüksek miktarda vergi toplayarak, belediyenin sınır tanımayan ve israftan öteye geçemeyen harcamalarına kaynak mı oluşturulmak istenmiştir?

Ya da ilçemiz halkından beklediği teveccühü göremeyip, yapılacak ilk seçimlerde koltuğu kaybedeceğini anlayarak vatandaşlarımız cezalandırmak mı istenmiştir? Bu karar, yasa veyahut da kanun değildir.

Odunpazarı Belediyesi Takdir Komisyonu tekrar toplanıp, 8 kata varan artışlar yaptığı arsalara ait metrekare asgari birim değerleri kararını değiştirmeli, ilçemiz şartlarına ve hayatımızın olağan akışına uygun bir hale getirmelidir. Kurt yaptığı yanlıştan derhal dönmelidir.'

Lortoğlu, bu problemin ilçedeki tüm vatandaşları ilgilendirdiğini belirterek, 'Daha fazla vergi ve harç ödemek istemeyen tüm vatandaşlarımız vergi mahkemelerine giderek dava açmak suretiyle haklarını aramalıdırlar.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA