Kerkük'te 'IKBY Bayrağı' Kararının İptal Edilmesi

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi: 'İdare mahkemesi bugünkü iptal kararını anayasaya göre verdi. Bunun Kerkük'te uygulanması gerekiyor''Türkmenler için oldukça önemli olan bu karar, Kerkük'ün özel statüsünü koruyacaktır'

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Kerkük'teki kamu binalarına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı asılması kararının yargı tarafından iptal edilmesini 'önemli bir adım' olarak nitelendirdi.

Salihi, Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebivar Talabani'nin girişimiyle alınan tek taraflı bayrak kararının Irak İdare Mahkemesi'nce iptal edilmesini AA muhabirine değerlendirdi.

Söz konusu bayrak kararının Kerkük İl Meclisi'nde Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği oturumda alındığını hatırlatan Salihi, 'İdare mahkemesi bugünkü iptal kararını anayasaya göre verdi. Bunun Kerkük'te uygulanması gerekiyor. Türkmenler için oldukça önemli olan bu karar, Kerkük'ün özel statüsünü koruyacaktır.' dedi.

Türkmen lider, mahkemenin iptal kararının IKBY'nin referanduma Kerkük'ü dahil etme planı için de bir gösterge olduğuna dikkati çekerek, 'Bayrak gelişmesinden sonra, doğrudan referandum kararının da geçersiz ve yasa dışı olduğu ortaya çıkıyor.' diye konuştu.

- 'Merkezi hükümet can güvenliğimizi sağlamalı'

Irak merkezi hükümeti bünyesindeki mahkemelerce alınan kararların Kerkük kentinde uygulanmamasının tehlikesine de değinen Salihi, şunları kaydetti:

'Aksi bir durumda Türkmenlerin can güvenliği tehlikeye girecektir. Ülkedeki mevcut kaos ortamı bizi daha çok endişelendiriyor. Irak merkezi hükümeti bizim can güvenliğimizi sağlamalıdır. Yoksa bölgesel ve uluslararası koruma talebinde bulunabiliriz.'

Irak İdare Mahkemesi, bugün, Kerkük kentindeki hükümet binalarında Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının da göndere çekilmesinin anayasaya aykırı olduğunu belirterek il meclisinin bu yöndeki kararının iptal edildiğini bildirmişti.

Kerkük İl Meclisi'nde mart ayında Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği oturumda kentteki kamu binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının asılması kararı kabul edilmişti.

Kararın anayasaya aykırı olduğunu belirten Türkmenler ve Araplar, Kerkük İl Meclisi Başkanı Talabani hakkında dava açarak konuyu mahkemeye taşımıştı.

Kerkük İl Meclisi'nde Kürtlerin 26, Türkmenlerin 9, Arapların ise 6 üyesi bulunuyor.
Kaynak: AA