AK Parti Denizli Milletvekili Tin Açıklaması

'Merkel'in Türkiye ile yapılacak Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesine ilişkin açıklamaları aynı zamanda AB'ye karşı da şantaj niteliği taşımaktadır'.

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ile yapılacak Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesine ilişkin açıklamalarının AB'ye karşı şantaj niteliği taşıdığını kaydetti.

Tin, yaptığı yazılı açıklamada, Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye ile yapılacak Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesine ilişkin açıklamalarını büyük bir talihsizlik olarak nitelendirdi.

Avrupa Birliği'ne (AB) üye bir ülkenin talimat verir gibi açıklamalarda bulunmasının Gümrük Birliği Anlaşması üzerinden Avrupa'ya ve Türkiye'ye dolaylı mesaj verme olduğunu belirten Tin, şunları ifade etti:

'Bir Avrupa ülkesiyle bir başka ülkenin yaşadığı sıkıntı sadece muhatabı olan ülkeyi ilgilendirmelidir. Yürürlükte olan Gümrük Birliği Anlaşması'ndaki maddeler incelendiğinde Türkiye'ye karşı haksız bir rekabetin olduğu apaçık görülmektedir. Yaşanan bu haksız rekabetin ortadan kaldırılması için yürütülen bu müzakerelerin bazı AB ülkeleri tarafından zaman zaman pazarlık aracı olarak kullanılıyor olmasının da asla anlaşılabilir bir yanı bulunmamaktadır. Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri bu durumu Türkiye'ye baskı unsuru olarak kullanmaya çalışıyor. Merkel'in Türkiye ile yapılacak Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesine ilişkin açıklamaları aynı zamanda AB'ye karşı da şantaj niteliği taşımaktadır.'

Türkiye'nin Gümrük Birliği Anlaşması'nda revize edilmesini talep ettiği maddelerin Türkiye'ye karşı uygulanan haksız rekabeti ortadan kaldıracağını dile getiren Tin, '18 Mart 2016 tarihinde güncellenme konusunda varılan uzlaşının kararlaştırılmasıyla birlikte Gümrük Birliği'nin kapsamı genişleyecek ve ticari entegrasyon sağlanmış olacaktır. Bunun neticesinde Avrupa Birliği ile Türkiye arasında ticaret daha da artacaktır.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA