Özalp'te Taşkın Riski Azaltılıyor

Van'ın Özalp ilçesinde DSİ tarafından başlatılan 'Van Özalp İlçesi 2 Kısım Köyleri Taşkın Koruma' projesi ile taşkın riskinin azaltılmasının amaçlandığı bildirildi.

DSİ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Van'a yapılan yatırımlarla münbit topraklar suyla buluşturuluyor, vatandaşların içme ve kullanma suyu temin ediliyor ve derelerdeki taşkın riski azaltılıyor.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Van ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayandığını belirterek, kentteki tarımın gelişmesindeki en önemli etkenlerden birinin 'su' olduğunu bildirdi.

Acu, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme-kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen Gölsu projesi kapsamında Van da nasibini aldı. Son 14 yılda Van'a yıllık 75,97 milyon metreküp içme suyu sağladık. Van şehir merkezi, 3 ilçe ve 18 köyün 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşıladık. 2 baraj ve 2 gölet inşa ettik, 336,790 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 108,9 milyon lira zirai gelir artışı sağladık ve 70 derenin ıslahını tamamladık.'

Çalışmaları hızla bir şekilde devam eden 'Van Özalp İlçesi 2 Kısım Köyleri Taşkın Koruma' projesi hakkında da bilgi veren Acu, şunları kaydetti:

'Bu kapsamda Özalp ilçesi Damlacık köyü, Şehittepe köyü, Aşağı-Yukarı Balçıkları köyleri ve Saray ilçesi Koçbaşı köyünde feyezana sebep olan derelerde taşkınların önlenmesi hedeflenmektedir. Proje kapsamında 4 bin 382 metrelik taş duvar, 23 adet yerinde dökme menfez, 183 şut yapısı ve 2 tersip bendi yapılacaktır. Projenin tamamlanması ile bu köylerde oluşması muhtemel taşkınların önüne geçilecek, vatandaşların can ve mal güvenliği sağlanmış olacaktır.

Acu, projelerin gerçekleşmesinde en büyük destekçileri olan Bakan Eroğlu'na şükranlarını sunarak, emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak: AA