Kredi kartı ile alışveriş yapanlar dikkat

Kredi kartları ile online alışveriş yapan, düzenli ödemelerini kredi kartı üzerinden gerçekleştirenler için belirlenen son tarih 17 Ağustos'tu ancak yeni bir kararla bu süre uzatıldı. Yeni karara göre 31 Aralık 2017 itibariyle yeni düzenleme hayata geçiyor.

Kredi kartı ile alışveriş yapanlar dikkat
Kredi kartı ile alışveriş yapanlar dikkat
BDDK'nın yeni düzenlemesi ile kredi kartı ile sanal alışverişte 17 Ağustos itibariyle yeni bir uygulamaya geçmesi planlıyordu. Ancak son dakika gelen duyuruya göre bu süre uzatıldı.

Kredi kartı ile online alışveriş yapabilmek için gereken tüketici onayı verme tarihi 31 Aralık 2017 olarak yeniden belirlendi. Onay verilmeyen kredi kartlarının yarından itibaren online alışverişte kullanılamayacağı bilinirken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, son dakika açıklaması yaptı. Banka kartlarının elektronik ticarette kullanılabilmesi için kart hamilinin talebinin alınması şartı getirdiklerini hatırlatan Akben, bankalardan 17 Ağustos'a kadar bunun tamamlanmasını istediklerini belirtti. Ancak "e-ticarette herhangi bir yavaşlamaya sebebiyet vermemek için hem bankalarımızın görüşlerini hem de gelen taleplerini aldık ve kurul olarak bu süreyi 31 Aralık 2017'ye kadar uzattık." dedi.

Bu düzenlemeye göre kredi kartı ile alışverişe ve düzenli ödemelerini yapmaya devam etmek isteyenler 31 Aralık 2017 tarihine kadar kartlarını bankalarını arayarak online işleme açma talimatı vermek durumunda. Eğer geçmişte kredi kartınızdan düzenli ödeme talimatı verdiyseniz, bu ödemelerin devam edebilmesi için de onay vermeniz gerekecek. Alınan kararla bireysel kredi kartlarının 31 Aralık itibariyle online kullanıma kapatılacağı belirtilirken, düzenleme sanal alışveriş yapmayan kredi kartı kullanıcılarını dolandırıcıların açık hedefi olmaktan korumayı ve kredi ve banka kartını yanlış ya da bilgisiz kullanımı önlemeyi hedefliyor.

Uygulama sadece yeni çıkan kredi kartlarını değil daha önceden alınmış tüm kredi kartlarını kapsıyor. Aktif olarak kullanılan kredi kartları ve banka kartlarının tamamı 31 Aralık'ta eğer talimat verilmediyse, internet üzerinden kullanıma kapatılacak. Yeni çıkarılan kredi kartları ise kullanıcıya online alışverişe kapalı olarak gönderilecek ve kullanıcının talimatı doğrultusunda kullanıma açılacak. E-ticaret hacmini ilk etapta etkilemesi beklenen uygulamanın kullanıcıların sisteme uyum sağlaması ile yeniden mevcut seviyeye geleceği değerlendiriliyor.