Hasat Edilen Buğdaylar Taş Değirmende Öğütülüyor

Muş'taki değirmenciler, hasat edilen buğdayları geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde öğütmeye başladı.



Buğday hasadının başlamasıyla vatandaşlar, Muş'un Kepenek köyü yakınlarında bulunan taş değirmenin yolunu tuttu.

Merkeze bağlı Gümüşali köyünden gelerek taş değirmende buğday öğüten Şemsettin Sevimli, ailesinin kalabalık olduğu için yılda 150 teneke un yaptığını söyledi.

Evlerinde tandır ekmeği tükettiklerini söyleyen Sevimli, köydeki kadınların haftada bir gün tandır yakarak ekmek pişirdiğini anlattı.

Merkeze bağlı Durugöze köyünden değirmene gelen Eşref Işık ise yıkadıkları buğdayların taş değirmende öğüterek una çevrildiğini, bu un ile hem ihtiyaçlarını karşıladıklarını hem de batı illerindeki yakınlarına gönderdiklerini dile getirdi.

Yaklaşık 20 gün önce sezona başladıklarını belirten değirmen sahibi Ercan Korkmaz da kentte hasadı yapılan buğdayları öğüterek una dönüştürdüklerini kaydetti.

Vatandaşların özellikle kepekli un öğütmek için taş değirmenine yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Korkmaz, şöyle konuştu:

'Vatandaşlarımız tandır ekmeği pişirdiği için genellikle kepekli un tercih ediyor. Burada sezonumuz 3-4 ay sürecek. Bu aşamada günde 20-25 aile buğday getiriyor. Günlük kapasitemiz bin 500 teneke. Bir teneke buğday öğütmek için 2 lira ücret alıyoruz. Nakit parası olmayandan da 10 teneke buğday öğütme karşılığında bir teneke buğday alıyoruz. Köylüler genelde kaliteli buğday getiriyor. Ancak bu yıl buğday hasadında düşüş var.'

Kaynak: AA