Neyi Hem Üretiyor Hem De Öğretiyor

Nazilli ilçesinde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Hasan Hüseyin Uygun, sipariş üzerine tamamını elle yaptığı neyleri Türkiye'nin farklı illerine gönderiyor hem de neyzen yetiştiriyor.

Yeşil Mahalledeki evinin bir odasını atölye olarak ayıran Nazilli Anadolu Lisesinde görevli 51 yaşındaki Uygun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 yıl önce hobi olarak ney yapmaya başladığını söyledi.

Kış aylarında sazlık alanlarda topladığı kamışları kurutup temizledikten sonra yaz aylarında bu kargıları ney yapımında kullandığını belirten Uygun, günde ortalama 5 ney ürettiğini kaydetti.

Uygun, “Boş zamanlarımda istekli olan öğrencilerime de bu neyin tanıtımı, üflenmesiyle ilgili eğitim veriyorum.' dedi.

- 'Kargı ney yerine, plastik neye yönelim var'

Neyleri siparişe göre yaptığını aktaran Uygun, şunları söyledi:

'Neyin farklı çeşitleri var. Yıldız ney, Mansur ney, Kız ney gibi... Bir günde 5-6 tane yapıyorum, ince bir işçiliği var. Hem istekli öğrencilerime hem de internetten ya da telefonla bana ulaşıldığında belirli bir ücret karşılığında Türkiye’nin çeşitli illerine gönderiyorum ama son yıllarda kargının bakımı, çatlaması, deforme olması nedeniyle plastik neylere yönelim oldu. Hem ucuz olmasından hem de bakımının kolay olmasından ötürü kargıya değil de plastik neyi tercih ediyorlar. Hiçbir plastik ney kargının vermiş olduğu o doğal tadı vermiyor.'

Kaynak: AA