Göç Ettikleri Topraklarına Geri Döndüler

Yıllar önce Kars'tan batı illerine göç eden vatandaşlar, geri döndükleri köylerinde evlerini inşa etmeye başladı Köylülerden Demirci: 'Ata, dede topraklarından kopamıyoruz. Çünkü burada doğduk, büyüdük, buraları çok seviyoruz. Cenazelerimizi burada gömmek istiyoruz. Batıdaki yaşam koşullarına uyum sağlayamadık'

Kars'tan yıllar önce batı illerine göç eden vatandaşlar, geri döndükleri köylerinde yeni evlerini inşa etmeye başladı.

Selim ilçesine bağlı Karahamza köyünden yıllar önce ayrılanlar, bu yıl köyde 10 ev inşaatı başlattı. İlçeye 5 kilometre uzaklıktaki 70 haneli köy, inşa edilen yeni evlerle modern görünüme kavuştu.

Karahamza Köyü Muhtarı Ünal Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar önce köyden ayrılan vatandaşların köyden bağlarını koparmadıklarını söyledi.

Dönen vatandaşların modern evler yaparak köyü güzelleştirdiğini belirten Çiçek, yaklaşık 30 yıl önce köyden Ankara başta olmak üzere İstanbul, İzmir ve Kocaeli gibi illere büyük göç olduğunu anımsattı.

Çiçek, 'Vatandaşlarımızda batıya karşı bir özenti vardı. Uzun yıllar önce köyden gittiler. Memleketlerinin daha güzel olduğunu görünce geri dönüş yapmaya başladılar.' dedi.

Köyde çok güzel evler yapıldığını kaydeden Çiçek, 'Dönen köylülerin ekonomik durumları iyi olduğu için köyümüze de faydaları oldu. Köyümüzü yaptıkları evlerle güzelleştiriyorlar, Allah razı olsun. Şu anda üçü iki katlı 10 evin inşaatı devam ediyor.' diye konuştu.

- 'Ata, dede topraklarından kopmak zor'

Köylülerden Meliha Demirci (75) daha önce İstanbul'da yaşadığını, oğullarının ev yapması üzerine köye geldiğini belirtti.

Köyden bağları koparmanın çok zor olduğunu vurgulayan Demirci, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ata, dede topraklarından kopamıyoruz. Çünkü burada doğduk, büyüdük, buraları çok seviyoruz. Cenazelerimizi burada gömmek istiyoruz. Batıdaki yaşam koşullarına uyum sağlayamadık. Aşırı sıcaklara dayanamadık. Buranın havası, suyu bir başka güzel. Şimdi köyde yaptığımız evler çok güzel. Şehirlerde böyle ev yok. Bundan sonra da çoğu köylümüzün geri döneceğini düşünüyorum.'
Kaynak: AA