Çarşamba Ovası'nda Fındık Hasadı Başladı

Türkiye'nin önemli tarım alanlarından Çarşamba Ovası'nda fındık hasadına başlandı.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, fındık üreticilerini ziyaret ederek, üreticilerin sorunlarını dinledi.

Aydemir, üreticinin fındıkta bu sezon, fiyat ve ürün kalitesi bakımından beklediğini bulamadığını ifade etti.

Bu yıl için hasat öncesi 700 bin ton fındık rekoltesi tahmin edildiğini ama an fındıkta hiç de beklenen verimin olmadığını belirten Aydemir, 'Son haftalarda meydana gelen aşırı sıcakların etkisiyle fındıkta ciddi yanma olayları olmuş durumda. Bu da fındığın büyük oranda randıman kaybetmesine yol açtı. Yani beklenenin aksine 550 bin ton civarında bir rekolte olacağını tahmin ediyorum.' diye konuştu.

Aydemir, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) önceki yıllarda fındık alımı yaparak piyasada kalan fındığı topladığına işaret ederek, TMO'nun bu yıl da fındık alımı yapması gerektiğini ve bu konuda yapılan toplantılarda TMO'nun fındık alımı yapacağı yönünde söz aldıklarını kaydetti.

Bahçesinde fındık hasadına başlayan üreticilerden Kadir Aslan ise şunları dile getirdi:

'Yaklaşık 44 dönüm fındık ekili arazim var. Bu yıl fındık hasadına başladık. Tahminim arazimden toplamda 2 tona yakın fındık alacağım. Verimli bir dönemde bu 4-5 ton oluyor ama bu yıl fındıklarımızda büyük oranda yanma var. İşçi maliyetleri çok yüksek. Bir işçi günlük 80 liraya çalışıyor. Diğer masraflarla birlikte maliyet fazlasıyla büyüyor. Fındık şu anda 8 ile 9 lira arasında, bu da bizim maliyetimizi karşılamıyor. Beklentimiz fındığın fiyatının 14 lira olması yönünde.'

Kaynak: AA